Fokus

Republikanci stigli do 218: Osvojili većinu u Predstavničkom domu, Senat ostaje u rukama demokrata

Komentari

Autor: Rojters, BBC

17/11/2022

-

07:16

Republikanci stigli do 218: Osvojili većinu u Predstavničkom domu, Senat ostaje u rukama demokrata
Zgrada Kapitola - Copyright AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Republikanska partija obezbedila je većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, sa osvojenih 218 mesta. Oni će u naredne dve godine imati priliku da upravljaju donjim domom kongresa, dok je većinu u Senatu ili gornjem domu obezbedila Demokratska partija predvođena predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, prenose agencije.

Predviđa se da će republikanci osvojiti između 218 i 223 mesta u Predstavničkom domu od 435 mesta, prenosi Rojters. S obzirom da se glasovi nekih izbornih jedinica još uvek broje konačni rezultati možda neće biti proglašeni još par nedelja.

Konačan raspored snaga je usledilo nakon više od nedelju dana prebrojavanja glasačkih listića, kada  su predviđanja pokazala da su republikanci osvojili 218 mesta koja su im bila potrebna za kontrolu Predstavničkog doma. Pobeda republikanaca u 27. kongresnom okrugu Kalifornije odvela je partiju preko crte.

Pred liderom republikanaca u Predstavničkom domu teški zadaci

Trenutni lider partije u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, možda ima izazovan put jer će mu biti potreban njegov nemirni partijski klub da održi glasove kritike, uključujući finansiranje vlade i vojske u vreme kada je bivši predsednik Donald Tramp pokrenuo još jednu kandidaturu za povratak u Belu kuću.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

 

"Amerikanci su spremni za novi pravac, a republikanci u Predstavničkom domu su spremni da ispune", rekao je Mekarti na Tviteru.

Bajden čestitao

Gubitak u Kongresu oduzima deo Bajdenove moći u Vašingtonu, ali je u sredu čestitao Mekartiju i rekao da će raditi preko puta da postigne rezultate.

„Američki narod želi da radimo za njih. Radiću sa svakim - republikancem ili demokratom - ko je spreman da radi sa mnom kako bi građanima pružio rezultate", naveo je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća, prenosi Rojters.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je u saopštenju da će demokrate Predstavničkog doma "nastaviti da igraju vodeću ulogu u podršci agendi predsednika Bajdena - sa jakim uticajem na oskudnu republikansku većinu".

Demokrate su podstaknute odbijanjem birača da glasaju za niz republikanskih kandidata krajnje desnice, od kojih su većina Trampovi saveznici, uključujući Mehmeta Oza i Daga Mastrijana u senatu Pensilvanije i Blejka Mastersa u izboru za Senat Arizone.

Iako očekivani "crveni talas" republikanaca u Predstavničkom domu nikada nije "stigao do obale", konzervativci se drže svog plana.

U znak osvete za dva pokušaja impičmenta demokrata protiv Trampa, oni se spremaju da istraže zvaničnike Bajdenove administracije i prošle poslovne odnose predsedničkog sina Hantera sa Kinom i drugim zemljama – pa čak i samog Bajdena.

Predstavnik republikanaca, kongresmen Majkl Mekaul, izjavio je juče za Rojters da će njegova partija iskoristiti većinu u Predstavničkom domu Kongresa kako bi intenzivirali fokus Vašingtona na Kinu, ali da će nastaviti da šalju pomoć Ukrajini u njegovoj borbi sa Rusijom.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet