Fokus

Uhapšene dve istaknute iranske glumice zbog podrške protestima, u javnosti skinule marame

Komentari

Autor: BBC

21/11/2022

-

09:18

Uhapšene dve istaknute iranske glumice zbog podrške protestima, u javnosti skinule marame
Uhapšene dve istaknute iranske glumice zbog podrške protestima, u javnosti skinule marame - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve istaknute iranske glumice uhapšene su zbog javne podrške masovnim antivladinim protestima, javljaju državni mediji u toj zemlji. Hengameh Gaziani i Katajun Riahi optužene su za delovanje protiv iranskih vlasti, navodi novinska agencija Irana.

Obe žene su se ranije pojavile u javnosti bez marama, u znak solidarnosti sa demonstrantima koji protestuju od septembra, odnosno od smrti Mahse Amini. Dvadesetdvogodišnju Mahsu Amini pritvorila je moralna policija u Teheranu zbog navodnog kršenja strogih pravila o hidžabu. Umrla je 16. septembra, tri dana kasnije.

Bilo je izveštaja da su je policajci tukli pendrekom i udarali glavom o vozilo, ali policija je negirala da je maltretirana. Policija tvrdi da je doživela srčani udar.

Hengameh Gaziani i Katajun Riahi su višestruko nagrađivane glumice. Privedene su u nedelju po nalogu iranskog tužilaštva, navodi Irna.

profimedia

 

Pre hapšenja, Gazianijeva je napisala na društvenim mrežama: "Šta god da se desi, znajte da ću kao i uvek biti uz narod Irana".

"Ovo je možda moja poslednja objava", dodala je. Na Instagramu je podelila snimak kako na ulici ne nosi maramu i skuplja kosu u konjski rep.

Ranije u nedelju, Ehsan Hajsafi, kapiten fudbalske reprezentacije Irana na Svetskom prvenstvu u Kataru, rekao je da "moramo da prihvatimo da uslovi u našoj zemlji nisu dobri i da naši ljudi nisu srećni".

Odvojeno, šef iranske bokserske federacije Hosein Suri najavio je da se neće vraćati kući sa turnira u Španiji zbog nasilnog gušenja protesta u njegovoj matičnoj zemlji.

Aktivisti za ljudska prava saopštili su da je oko 400 demonstranata ubijeno, a 16.800 uhapšeno u gušenju protesta od strane snaga bezbednosti.

Iranski lideri kažu da su protesti "neredi" koje su organizovali strani neprijatelji zemlje.

Najmanje pet demonstranata osuđeno je na smrt u vezi sa demonstracijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet