Fokus

Ne jenjavaju protesti u Iranu: Raspoređene trupe širom zemlje, ubijena najmanje četiri demonstranata

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2022

-

21:22

Ne jenjavaju protesti u Iranu: Raspoređene trupe širom zemlje, ubijena najmanje četiri demonstranata
Ne jenjavaju protesti u Iranu: Raspoređene trupe širom zemlje, ubijena najmanje četiri demonstranata - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

U Iranu su danas ubijena najmanje četiri demonstanta, a zbog svakodnevnih antivladinih protesta raspoređene su trupe u region sa većinskim kurdskom stanovništvom, javlja Rojters pozivajući se na grupe za ljudska prava i društvene mreže.

Protesti širom zemlje, izazvani smrću 22-godišnje Iranke kurdske nacionalnosti Mahse Amini u septembru u pritvoru policije za moral, najintenzivniji su u oblastima u kojima živi većina od 10 miliona iranskih Kurda, navodi agencija.

Video snimci na društvenim mrežama, čiju autentičnost Rojters nije mogao da proveri, prikazuju konvoj vojnih vozila sa teško naoružanim trupama, navodno u gradu Mahabadu na zapadu zemlje.

Grupa za ljudska prava Hengav sa sedištem u Norveškoj saopštila je da su vojni helikopteri prevezli pripadnike Revolucionarne garde da bi ugušili proteste u kurdskom gradu Mahabadu kojim vladaju suniti.

Istaknuti sunitski sveštenik Molavi Abdolhamid pozvao je snage bezbednosti da ne pucaju na ljude u Mahabadu.

Iranski državni mediji javili su da je u oblastima naseljenim Kurdima ponovo uspostavljen mir, ali su aktivisti i organizacija Hengav na Tviteru naveli da se "otpor" nastavio u nekoliko kurdskih gradova.

Hengav tvrdi da su u kurdskom gradu Marivan bezbednosne snage otvorile vatru na ljude.

Protesti zbog smrti Mahse Amini koja je uhapšena zbog “nepropisnog nošenja hidžaba” pretvorili su se u narodni revolt Iranaca iz svih slojeva društva koji predstavlja jedan od najvećih izazova klerikalnim vođama od Islamske revolucije 1979. godine koja ih je dovela na vlast, navodi Rojters.

Iranske vlasti smatraju da su nemiri podstaknuti iz inostranstva i optužuju naoružane separatiste za nasilje.

Protesti traju već tri meseca, uprkos nasilnim pokušajima države da ih uguši i smrtnim kaznama izrečenim za najmanje šest demonstranata, dodaje britanska agencija.

Dve popularne iranske glumice, koje su objavile svoje slike na Instagramu bez obavezne marame u znak solidarnosti sa demonstrantima, uhapšene su danas zbog “podsticanja protesta”, javili su iranski državni mediji.

Organizacija HRANA je saopštila da je u nemirima od subote ubijeno 410 demonstranata, među kojima 58 maloletnika.

Ubijeno je i oko 50 pripadnika snaga bezbednosti, navodi se i dodaje da je uhapšeno više od 17.250 osoba.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da Iranci u nekoliko drugih gradova nastavljaju proteste, od Teherana do severozapadnog grada Tabriza, pozivajuć na rušenje vlasti i smrt vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet