Fokus

Aktivisti za ljudska prava tvrde: Najmanje 58 dece ubijeno od početka protesta u Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2022

-

18:24

Aktivisti za ljudska prava tvrde: Najmanje 58 dece ubijeno od početka protesta u Iranu
Aktivisti za ljudska prava tvrde: Najmanje 58 dece ubijeno od početka protesta u Iranu - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 58 dece navodno je ubijeno u Iranu od početka antirežimskih protesta, a grupe za ljudska prava tvrde da su i deca od osam godina među žrtvama nasilja koje sprovode pripadnici drzavnih službi bezbednosti.

Prema tvrdnjama iranskih aktivista za ljudska prava iz organizacije HRA, 46 dečaka i 12 devojčica mlađih od 18 godina ubijeno je od početka protesta 16. septembra povodom smrti 22-godišnje Mahse Amini, tokom njenog boravka u pritvoru policije za moral, prenosi londonski Gardijan.

Samo u protekloj nedelji snage bezbednosti su navodno ubile petoro dece, a među poginulima je i devetogodišnji Kijan Pirfalak, koji je bio jedan od sedmoro ubijenih u zapadnom gradu Izeh.

Porodica ubijenog dečaka je na sahrani potvrdila da su službe bezbednosti otvorile vatru na porodični automobil u kojem bio i Kijan, na sedištu pored svoga oca, ali iranske službe bezbednosti negirale su odgovornost za njegovu smrt, okrivljujući "teroriste" za pucnjavu.

Nema naznaka da se protesti u Iranu smiruju, a sve veći broj smrtnih slučajeva dece prati eskalaciju nasilja u gradovima širom zemlje, navodi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet