Fokus

Poslali podršku protestima iz Katara: Iranski fudbaleri ćutali prilikom intoniranja himne na Svetskom prvenstvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/11/2022

-

14:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Irana izgubila je svoju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu protiv Engleske ubedljivim rezultatom 6:2, ali je, pored osam viđenih golova, meč obeležilo ćutanje iranskih igrača prilikom intoniranja himne njihove zemlje pre početka.

Oni su nemo slušali izvođenje himne, što je bio vid podrške protestima koji se u Iranu održavaju već mesecima, a postali su masovni nakon pogibije Mahse Amini, koja je uhapšena jer se nije oblačila prema pravilima "moralne policije" Irana, a iz policijske stanice nije izašla živa. 

Da će igrači Irana ćutati prilikom intoniranja himne moglo se naslutiti već prilikom konferencije za štampu pre utakmice, na kojoj je kapiten rekao da podržava proteste i da je uz građane koji su već mesecima na ulicama.

Navijači, međutim, koji su bili prisutni i na utakmici, već duže vreme ljuti su na svoje fudbalere i smatraju da je podrška protestima trebalo da usledi mnogo ranije, pa je tako i na tribinama bilo političkih transparenata, ali i uzvika protiv fudbalera.

Na tribinama su viđene i zastave Irana pre Iranske revolucije, a navodno su organizatori sprečavali njihovo unošenje, ali su neki navijači ipak uspeli da prođu obezbeđenje.

Iranska državna televizija je cenzurisala ono što se dogodilo na stadionu u Kataru, a bilo je političkih protesta i nakon utakmice, jer su navijači uzvikivali "Smrt diktatoru" misleći na iranskog verskog poglavara. 

Ovakav gest protesta nije prvi kada su iranski sportisti u pitanju. U poslednjih oko mesec dana, bojkotovanjem državne himne protestovali su i košarkaši, kao i vaterpolisti Irana. 

Vlasti Irana pokušavaju na sve načine da uguše proteste, pa je u najnovijem saopštenju navedeno da je do sada 40 stranih državljana uhapšeno zbog učešća u nemirima.

"Do sada je 40 stranih državljana uhapšeno zbog učešća u protestima", rekao je portparol iranskog tužilaštva Masud Setaješi na televizijskoj konferenciji za novinare, ne otkrivajući njihovu nacionalnost.

Opisujući pooštravanje odgovora iranskih vlasti na proteste i više od 300 poginulih u poslednja dva meseca, visoki komesar UN za ljudska prava ocenio je danas da je situacija u Iranu kritična.

"Pozivamo vlasti u Iranu da se pozabave zahtevima naroda koji traži jednakost, dostojanstvo i svoja prava umesto izloženosti nepotrebnoj ili nesrazmernoj sili za suzbijanje protesta", rekao je portparol visokog predstavnika UN za ljudska prava Vokera Turka na današnjem brifingu za novinare u Ženevi, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet