Fokus

Veliki poremećaj u internet uslugama u Iranu, stručnjaci strahuju da vlast tako guši proteste

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2022

-

22:40

Veliki poremećaj u internet uslugama u Iranu, stručnjaci strahuju da vlast tako guši proteste
Veliki poremećaj u internet uslugama u Iranu, stručnjaci strahuju da vlast tako guši proteste - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Internetska kompanija NetBloks potvrdila je danas da postoji veliki poremećaj u internet uslugama u Iranu, što je izazvalo strah među grupama za zaštitu ljudskih prava da vlast prekidom pristupa internetu pokušva da uguši antivladine proteste u regionima naseljenim Kurdima, javlja Rojters.

Protesti koji se održavaju širom zemlje, izazvani su smrću 22-godišnje pripadnice Kurda Mahse Amini u septembru, koja je preminula u pritvoru policije za moral zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Protesti su najintenzivniji u zapadnim provincijama u kojima živi većina od 10 miliona iranskih Kurda.

Nekoliko video snimaka objavljenih danas na društvenim mrežama prikazuje ljude kako beže od metaka koje su ispalile snage bezbednosti, a snimci u gradu Javanrudu naseljenom Kurdima pokazuju ljude koji se skrivaju iza zida, pružaju pomoć jednom povređenom muškarcu i traže telo mrtvog demonstranta koje leži na ulici, navodi Rojters.

Kurdsko-iranska grupa za zaštitu ljudskih prava Hengav podelila je video snimak na kome se vide bezbednosne snage u kurdskim gradovima Mahabad i Bukan koji su došli desetinama kamioneta, motocikala, policijskih automobila i jednim lakim oklopnim vozilom obojenim u crno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet