Fokus

Odbačena Bolsonarova žalba da se ponište rezultati izbora u Brazilu

Komentari

Autor: AP

24/11/2022

-

08:15

Odbačena Bolsonarova žalba da se ponište rezultati izbora u Brazilu
Odbačena Bolsonarova žalba da se ponište rezultati izbora u Brazilu - Copyright AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Šef brazilskog izbornog suda Alešandre de Moraeš odbacio je žalbu partije odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara, koja je iznela primedbu na regularnost tokom drugog kruga predsedničkih izbora održanih u oktobru, na kojima je pobedio Luiz Inasio Lula da Silva.

Ranije u sredu, predsednik stranke Valdemar Kosta i sudija Višeg izbornog suda Marselo de Besa održali su konferenciju za novinare i rekli da neće biti izmenjenog izveštaja.

"Potpuna loša namera tužiočevog bizarnog i nezakonitog zahteva dokazana je. Zbog nepostojanja bilo kakvih dokaza o nepravilnostima i postojanjem potpuno lažne naracije o činjenicama, zahtev o poništenju je odbijen", napisao je de Moraes u svojoj odluci nekoliko sati kasnije, piše AP.

Takođe, sudija zahteva suspenziju vladinih sredstava za koaliciju Liberalne partije dok se ne plati novčana kazna od 4,3 miliona dolara za spor u lošoj nameri.

Zahrev za poništenje podnet je u utorak, navodeći grešku u softveru, tvrdeći da svi elektronski glasovi treba da budu poništeni. 

Bolsonaro je izgubio izbornu trku s malom razlikom, osvojivši 49,1 odsto glasova, dok je Lula da Silva dobio 50,9 odsto.

Na jednim od najneizvesnijih predsedničkih izbora od povratka Brazila demokratiji 1985, Bolsonaro je prvi put izgubio izbore u svojoj 34-godišnjoj političkoj karijeri, u kojoj je, pored ostalog, odneo pobedu u sedam trka za mesto u Donjem domu Kongresa - parlamenta Brazila, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet