Fokus

"Gotovo je": Bolsonaro navodno priznao izborni poraz nakon dva dana ćutanja

Komentari

Autor: Gardijan

02/11/2022

-

16:05

"Gotovo je": Bolsonaro navodno priznao izborni poraz nakon dva dana ćutanja
Žair Bolsonaro - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Dosadašnji predsednik Brazila Žair Bolsonaro je navodno priznao da je poražen na predsedničkim izborima u nedelju, rekavši članovima vrhovnog suda: "Gotovo je", prenosi Gardijan.

On je ćutao skoro dva dana nakon što ga je na glasanju pobedio levičarski bivši predsednik Luis Injasio Lula da Silva. Kada se Bolsonaro konačno pojavio pred kamerama u utorak popodne, nije uspeo da eksplicitno prizna poraz niti da čestita svom protivkandidatu.

Međutim, ubrzo nakon tog pojavljivanja, stigao je do Vrhovnog suda gde je sreo sedam sudija, uključujući Edsona Fačina, koji je kasnije rekao novinarima da im je Bolsonaro pokazao da razume šta se dogodilo.

"Predsednik je upotrebio glagol 'završiti' u prošlom vremenu", rekao je Fačin. "Rekao je: 'Gotovo je'. Dakle, (mora se) gledati unapred".

U intervjuu za list O Globo, Bolsonarov potpredsednik Hamilton Murao je jasno stavio do znanja da prihvata poraz. "Nema smisla više da plačemo, izgubili smo utakmicu", rekao je on.

Murao je takođe signalizirao da se protivi pro-Bolsonarovim protestima koji uključuju tvrdokorne pristalice koje blokiraju puteve tražeći vojnu pobunu, donoseći saobraćajni haos u gradovima uključujući Rio i Sao Paulo. "Postoji 58 miliona ljudi koji su nesrećni", rekao je Murao o Bolsonarovim glasačima. "Ali pristali su da učestvuju u igri. Dakle, oni sada moraju da se smire".

Činilo se da je Bolsonaro u utorak poslao drugačiju poruku svojim namerno dvominutnim obraćanjem. U njemu je desničarski populista nazvao demonstracije "plodom ogorčenja i osećanja nepravde u vezi sa odvijanjem izbornog procesa". "Mirni protesti će uvek biti dobrodošli", rekao je Bolsonaro, iako je rekao da destrukcija nije dobrodošla.

Neke tvrdokorne pristalice su navodno te reči shvatile kao poziv da ostanu na ulici. Ali činilo se da demonstracije jenjavaju u sredu ujutru, a federalna policija na auto-putu je saopštila da ima 167 barikada, u odnosu na 563 u ponedeljak.

Lula je osvojio ono što se smatralo najvažnijim izborima u Brazilu u poslednjih nekoliko decenija sa razlikom od 2,1 miliona glasova – 50,9% prema 49,1% – i brzo ga je prihvatila međunarodna zajednica nakon četiri godine u kojima je Brazil postao parija pod Bolsonarom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet