Fokus

Hamnei pohvalio paravojne snage za razbijanje protesta u Iranu: ""Demonstranti su oruđe SAD i njihovih plaćenika"

Komentari

Autor: AP

26/11/2022

-

23:06

Hamnei pohvalio paravojne snage za razbijanje protesta u Iranu: ""Demonstranti su oruđe SAD i njihovih plaćenika"
Ali Hamnei - Copyright Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

veličina teksta

Aa Aa

Iranski vrhovni lider je u subotu u televizijskom obraćanju pohvalio paravojne dobrovoljce zadužene za suzbijanje nemira, dok je desetine očnih lekara upozorilo da je veliki broj demonstranata bio zaslepljen tokom antivladinih protesta.

Ajatolah Ali Hamnei se obratio pripadnicima Basidža, dobrovoljnog paravojnog krila Revolucionarne garde, i ponovio tvrdnje da su demonstranti koji demonstriraju širom zemlje "oruđe SAD i njihovih plaćenika", preneo je AP.

"Basidž ne bi trebalo da zaboravi da je glavni sukob onaj protiv globalne hegemonije", rekao je Hamnei, misleći na SAD. 

Veličajući vojne i društvene vrline Basidža tokom prethodnih decenija, Hamnei je rekao da su se ove snage "žrtvovale kako bi spasile ljude od gomile pobunjenika i plaćenika", misleći na nedavne nemire širom zemlje. 

Pripadnici Basidža su preuzeli vodeću ulogu u suzbijanju demonstracija koje su počele 17. septembra, izazvane smrću mlade žene dok je bila u pritvoru iranske policije za moral. Usledili su višemesečni protesti koji su se brzo pretvorili u jedan od najvećih izazova za iransku teokratiju još od od haotičnih godina nakon Islamske revolucije 1979.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

 

Protesti su nastavljeni u subotu na nekim univerzitetima u glavnom gradu Teheranu i drugim gradovima. Zbog ozbiljnog gušenja demonstracija širom zemlje protesti su postali sve raštrkaniji, a demonstranti su pozvali i na radničke štrajkove.

Komentari ajatolaha usledili su dan nakon što se iranski predsednik Ebrahim Raisi sastao sa grupom članova Basidža i pohvalio njihove napore da održe bezbednost, navodi poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Žestoki obračun Irana s demostrantima izazvao je kritike jer je najmanje 448 ljudi ubijeno i više od 18.000 uhapšeno prema podacima Aktivista za ljudska prava u Iranu, grupe koja je nadgledala demonstracije. Iran nije zvanično saopštio broj mrtvih niti broj uhapšenih.

U zajedničkom pismu je 140 oftalmologa izrazilo zabrinutost zbog sve većeg broja pacijenata sa teškim povredama očuju koje su posledica municije korišćene za suzbijanje protesta, preneli su iranski sajtovi "Sobhema" i "Iran Internešenal". Lekari su zatražili da šef iranskog udruženja za oftalmologiju nadležnima prenese njihovu zabrinutost zbog nepopravljive štete koju su nanele snage bezbednosti. 

Ovo je već drugo pismo oftalmologa u kojem se izražava zabrinutost zbog policijske brutalnosti prema demonstrantima, a prethodno je potpisalo više od 200 oftalmologa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet