Fokus

UN pokreću nezavisnu istragu o represiji nad demonstrantima u Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

23:49

UN pokreću nezavisnu istragu o represiji nad demonstrantima u Iranu
UN pokreću nezavisnu istragu o represiji nad demonstrantima u Iranu - Copyright AP photo

veličina teksta

Aa Aa

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odlučio je da pokrene nezavisnu istragu o smrtonosnoj represiji nad demonstrantima u Iranu.

Komesar UN za ljudska prava Volker Turk ranije je tražio od Irana da prekine prekomernu upotrebu sile u gušenje protesta koji su izbili nakon smrti Mahse Amini (22) u pritvoru "policije za moral", preneo je Rojters.

Savet UN za ljudska prava imenovao je misiju koja će sakupiti dokaze o zloupotrebama tokom akcija koje su preduzimale iranske vlasti.

Predstavnik Teherana na sastanku u Ženevi Hadijeh Karimi ranije je optužila zapadne države za korišćenje ovog tela za targetiranje Irana, ocenivši da je to"žalosno i sramno".

Talas protesta izbio je u septembru širom zemlje nakon smrti Mahse Amini, a žene i studenti su odigrali istaknutu ulogu u masovnim uličnim demonstracijama, paleći hidžabe kako bi osudili strogi islamski kodeks oblačenja koji je u Iranu nametnut ženama.

Protesti predstavljaju najveći izazov koji su nezadovoljni građani Irana postavili pred iranske verske vlasti koje za bunt okrivljuju inostrane neprijatelje Teherana i njihove agente, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet