Fokus

Potpredsednica Argentine na udaru pravosuđa: Preti joj 12 godina zatvora zbog navodne korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

21:23

Potpredsednica Argentine na udaru pravosuđa: Preti joj 12 godina zatvora zbog navodne korupcije
Kristina Kiršner - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Argentinska potpredsednica Kristina Fernandez de Kiršner danas bi mogla da bude osuđena na 12 godina zbog optužbi za korupciju, kao i da joj bude onemogućeno obavljanje javnih funkcija. Sudije bi trebalo danas da donesu odluku u postupku koji traje godinama, a potpredsednica Argentine uložiće verovatno žalbu na svaku kaznu, prenosi Rojters.

Kiršner se suočava sa optužbama tužilaca za navodnu korupciju u dodeljivanju javnih radova, što je ona oštro negirala nazvavši sud "streljačkim vodom".

Njeni advokati ističu da ona ima privilegije kao potpredsednica i jedan je od funkcionera "za čiju smenu je potrebno političko suđenje"

S druge strane, tužioci napominju da su ugovori o javnim radovima uručeni biznismenu bliskom potrpedsednici Kiršner, a koji je potom isposlovao da se novac vrati njoj i pokojnom suprugu Nestoru Kirhneru, bivšem predsedniku.

Kiršner je blia predsednik u dva mandata između 2007. i 2015. godine i još ima podršku brojnih pristalica, pa bi kazna sada aktuelne potpredsednice mogla da izazove njihove burne reakcije. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet