Fokus

Turska počela da propušta tankere zaustavljene u Bosforu

Komentari

Autor: FoNet

11/12/2022

-

16:54

Turska počela da propušta tankere zaustavljene u Bosforu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska je počela da propušta tankere zaustavljene u Bosforu, objavila je danas ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na Blumberg i lokalne izvore.

Do danas je u blokadi bilo 19 tankera, iako je dan ranije u moreuzu bilo 27 plovila.

Turska je u subotu poslala primerak pisma osiguravajućim društvima, koje se smatra prihvatljivim dokazom o osiguranju, navodi se u zvaničnom izveštaju špeditera i lučkog agenta.

Ranije je Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore, javio da je nastala saobraćajna gužva kod obala Turske nakon početka ograničenja cena ruske nafte.

Ankara je od 1. decembra počela da traži podatke o osiguranju, podseća RIA Novosti, navodeći da je imala uvid u saopštenje u kojem se kaže da je od prvog dana zime zabranjen prolaz kroz Turske moreuze svim tankerima sa gorivom, čiji vlasnici ne mogu da obezbede pismo o osiguranja.

I kancelarije presednika Turske Redžepa Taipa Erdogana objavljeno je da je on ranije danas telefonom razgovarao s ruskim šefom države o početku izvoza prehrambenih proizvoda i ostale robe kroz crnomorski žitni koridor i o mogućoj uspostavi gasnog čvorišta preko giog bi se izvozio ruski prirodni gas.

Odnosi s Turskom, koja je članica NATO, za Rusiju su ključni u vreme kada Zapad zbog ruske agresije na Ukrajinu uvodi Moskvi nove i nove krugove sankcija kojima se Ankara nije pridružila i održava dobre odnose sa zapadom i Kremljom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet