Fokus

Stejt Department objavio da je zabrinut zbog izveštaja o ubistvima dece u Nigeriji

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

23:13

Stejt Department objavio da je zabrinut zbog izveštaja o ubistvima dece u Nigeriji
Stejt Department objavio da je zabrinut zbog izveštaja o ubistvima dece u Nigeriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt Department saopštio je danas da je ''duboko zabrinut'' izveštajima Rojtersa o tome da je nigerijska vojska ubijala decu u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

''Tražimo dodatne informacije od vlade Nigerije, kao i od svih zainteresovanih strana. Još razmatramo izveštaj i donećemo odluke o sledećim koracima nakon toga. Naša ambasada u Abudži traži dodatne informacije, uključujući razgovor sa nigerijskim vlastima", navodi se u saopštenju.

U izveštaju u kojem se poziva na svedočenja više od 40 vojnika i civila koji su rekli da su svedočili kada su pripadnici vojske ubijali decu, Rojters navodi da je nigerijska vojska ciljano ubijala decu tokom rata protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje.

General-major nigerijske vojske Kristofer Musa tvrdi da vojska nikad nije ciljano ubijala decu, a Rojtersov izveštaj opisao je kao ''deo stranih napora da se potkopa borba Nigerije protiv islamističkih pobunjenika''.

Vojska Nigerije poslednjih 13 godina je u sukobu sa islamističkim pobunjenicima na severostoku zemlje.

Od početka sukoba umrlo je najmanje 300.000 ljudi, a prema navodima UN najviše je umrlo od gladi ili bolesti, dok je smrt samo dela njih posledica oružanog sukoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet