Fokus

SAD predložile, ekonomski i socijalni savet UN prihvatili: Iran isključen iz rada Komisije UN za položaj žena

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

19:33

SAD predložile, ekonomski i socijalni savet UN prihvatili: Iran isključen iz rada Komisije UN za položaj žena
SAD predložile, ekonomski i socijalni savet UN prihvatili: Iran isključen iz rada Komisije UN za položaj žena - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iran je isključen iz učešća u radu Komisije UN za položaj žena zbog kršenja prava žena i devojaka tokom nasilnog gušenja protesta u toj zemlji, a na predlog SAD.

 Ekonomski i socijalni savet UN (ECOSOC), koji ima 54 članice, usvojio je Rezoluciju koju su sačinile SAD, a koja nalaže da se odmah obustavi učešće Irana u Komisiji o statusu žena do kraja mandata tog tela  2026. godine.

Za isključenje Irana glasalo je 29 članica ECOSOC, osam je bilo protiv, a ostalih 16 bilo je uzdržano, preneo je Rojters.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je pre glasanja da članstvo Irana narušava kredibilitet komisije. 

Iranski ambasador u UN Amir Said Iravani ocenio je potez SAD kao nezakonit i nasilnički.

Komisija za položaj žena, koja ima 45 članica, sastaje se svake godine u martu da bi promovisala rodnu ravnopravnost i osnaživanje položaja žena.

Iran, 17 drugih država i Palestinci ocenili su u pismu upućenom ECOSOC-u u ponedeljak da će glasanje nesumnjivo stvoriti nepoželjan presedan koji će na kraju sprečiti druge članice države sa različitim kulturama, običajima i tradicijama da doprinose aktivnostima takvih komisija. 

Trenutno su samo pet potpisnica tog pisma članice ECOSOC-a i mogle su danas da glasaju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet