Fokus

Jedine devetorke na svetu stigle kući nakon što su godinu i po dana bile pod lekarskim nadzorom

Komentari

Autor: BBC, Jutarnji list

15/12/2022

-

15:21

Jedine devetorke na svetu stigle kući nakon što su godinu i po dana bile pod lekarskim nadzorom
Jedine devetorke na svetu stigle kući nakon što su godinu i po dana bile pod lekarskim nadzorom - Copyright AP/Abdeljalil Bounhar

veličina teksta

Aa Aa

Jedine devetorke na svetu bezbedno su se vratile u Mali nakon što su prvih 19 meseci života provele u Maroku. Devet beba oborilo je Ginisov svetski rekord za najveći broj preživele dece rođene u jednom porođaju. Njihova majka Halima Sise prebačena je u Maroko na specijalističku negu uoči proođaja u maju 2021. godine, prenosi BBC.

Pre povratka, 27-ogodišnja majka i njenih devetero dece živeli su u Kazablanki uz medicinski nadzor. Pet devojčica i četiri dečaka rođeni su carskim rezom u 30. nedelji trudnoće, prenele su malijske vlasti. Devojčice (Kadidia, Fatuma, Hava, Adama i Omu) i dečaci (Mohamed VI, Omar, Elhadži i Bah) težili su između 500 grama i jednog kilograma.

Postojali su rizici da bi zbog prevremenog rođenja mogli da imaju zdravstvene posledice pa su prve mesece života proveli u bolnici. Kasnije su premešteni u stan u kojem su imali danonoćnu negu i nadzor klinike Ain Borha. Na njihov prvi rođendan, otac Abdelkader Arbi rekao je da svako od njih ima jedinstvenu ličnost.

"Neki su tihi, drugi više galame i puno plaču. Ima onih koji se stalno žele nositi i onih koji ne. Svi su jako različiti", rekao je Arbi. Dodao je da su postali poznati u Maliju i da ljudi žele da vide bebe vlastitim očima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet