Fokus

Raste broj žrtava nezapamćene snežne mećave u SAD: Grad Bafalo kao "ratna zona"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC

26/12/2022

-

23:30

Raste broj žrtava nezapamćene snežne mećave u SAD: Grad Bafalo kao "ratna zona"
Raste broj žrtava nezapamćene snežne mećave u SAD: Grad Bafalo kao "ratna zona" - Copyright Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jedne od najgorih oluja u poslednjih pola veka na zapadu američke države Njujork, u okolini grada Bafala prijavljeno je 27 smrtnih slučajeva. Ukupan broj stradalih u SAD od posledica nevremena koje je pogodilo ovu zemlju za vikend tako je povećan na najmanje 48, preneo je AP.

Broj žrtava mogao bi da raste, jer su se tek danas stekli vremenski uslovi da spasilačke službe u punom kapacitetu rade na otkrivanju tela preminulih u smetovima snega i u automobilima na putevima.

Mećava je započela u petak i trajala tokom božićnih praznika, a obilne snežne padavine su bile propraćene izuzetno niskim temperaturama, izvestio je Rojters.

Bafalo se nalazi na obali jezera Iri blizu granice s Kanadom, a specifična lokalna klima je doprinela tome da posledice vremenskih nepogoda ovde budu gore nego u drugim delovima SAD koje su takođe zahvatile zimske oluje i mećave. 

Strahuje se da bi moglo da bude još žrtava

Guvernerka Njujorka Keti Hočul rekla je da je da Bafalo izgleda kao "ratna zona". Ona je navela da je ovo "rat sa majkom prirodom" koja udara svime što ima.

Kako je rekla, stanovnici se suočavaju sa "situacijom opasnom po život", jer mnoga vozila hitne pomoći nisu mogla da stignu do najteže pogođenih područja ili su se i sama zaglavila u snegu.

Kako piše BBC, jedna porodica sa decom uzrasta dve i šest godina morala je da čeka 11 sati pre nego što je spasena u ranim jutarnjim satima Božića.

Stanovnik Bafala Džeremi Manahan rekao je da je bio gotovo 29 sati bez struje. 

"Postoji jedno sklonište koje se grije, ali ono je bilo predaleko za mene. I nisam imao kako da odem do tamo, a napolju ne možete biti duže od 10 minuta", rekao je.

Međutim, očekuje se da će biti još žrtava kada otopljeni snežni nanosi otkriju zarobljena vozila i omoguće pristup udaljenim domovima.

Guvernerka Hočul razgovarala je s predsednikom SAD Džoom Bajdenom koji joj je ponudio "punu pomoć savezne vlade" u pomoći Njujorku.

Vremenske prognoze ne obećavaju poboljšanje

Meteorolozi očekuju da će se vreme u SAD sada smirivati, ali i dalje savetuju da se ne putuje ako nije neophodno.

Smrti povezane s olujom zabeležene su i u Vermontu, Ohaju, Misuriju, Viskonsinu, Kanzasu i Koloradu. BBC piše da se temperatura na Floridi toliko spustila da su se iguane smrzle i padale s drveća.

Zapadna američka savezna država Montana bila je najgore pogođena hladnoćom, s temperaturama koje su pale do -45 stepeni Celzijevih.

Komentari (0)

Svet