Fokus

Klimatske katastrofe u 2022: Poplave u Pakistanu odnele najviše života, Uragan Ijan sa najtežim finansijskim posledicama

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

13:53

Klimatske katastrofe u 2022: Poplave u Pakistanu odnele najviše života, Uragan Ijan sa najtežim finansijskim posledicama
Klimatske katastrofe u 2022: Poplave u Pakistanu odnele najviše života, Uragan Ijan sa najtežim finansijskim posledicama - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svaka od deset najvećih oluja, poplava i suša u 2022. koštala je najmanje tri milijarde dolara, pokazuje izveštaj humanitarne organizacije Kristijan ejd.

Izveštaj je izdvojio najgore katastrofe povezane s klimom ove godine, u trenutku kada svet pogađaju sve silovitije oluje, obilne kiše i suše izazvane rastućim globalnim temperaturama kao posledicom ljudske aktivnosti, navodi britanski list Gardijan. 

On uključuje oluje i sušu u Velikoj Britaniji i Evropi, zajedno s velikim događajima na svim naseljenim kontinentima.

Prema izveštaju, uragan Ijan imao je najveće finansijske posledice, od 100 milijardi dolara, kada je u septembru pogodio SAD i Kubu.

Zbog uragana je život izgubilo 130 ljudi, a raselilo se više od 40.000, navodi se u izveštaju humanitarne agencije.

Najteže posledice u smislu ljudskih gubitaka imale su poplave u Pakistanu od juna do septembra, za koje su naučnici utvrdili da su znatno verovatnije zbog klimatskih promena, a koje su prouzrokovale 1.739 smrtnih slučajeva i raseljavanje sedam miliona ljudi, navodi Gardijan.

Poplave su koštale 5.6 milijardi dolara, iako su to samo osigurani gubici, a procenjuje se da su stvarno koštale više od 30 milijardi dolara, navodi Kristijan ejd.

"Deset izdvojenih klimatskih katastrofa u prošloj godini od kojih je svaka koštala više od tri milijarde dolara ukazuje na finansijsku cenu nedelovanja u borbi protiv klimatske krize. Ali iza brojki u dolarima leže milioni priča ljudskih gubitaka i patnje", sopštio je izvršni direktor organizacije Patrik Vat.

Prema izveštaju deset najskupljih klimatskih katastrofa u 2022, u smislu osiguranih šteta, nalaze se oluja Junis u Belgiji, Nemačkoj, Irskoj, Holandiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji, sa štetom od 4.3 milijarde dolara u februaru, zatim poplave u istočnoj Australiji, 7.5 milijardi dolara od februara do marta, aprilske poplave u  Južnoafričkoj Republici - tri milijarde dolara i poplave u Pakistanu- sa štetom od 5.6 milijardi dolara.

Na spisku su i poplave u Kini, od 12.3 milijarde dolara, višemesečna evropska suša, sa štetom od 20 milijardi dolara, uragan Fiona, Karibi i Kanada u septembru, od tri milijarde dolara, kao i uragan Ijan, na Kubi i u SAD, od septembra do oktobra koji je pričinio štetu od 100 milijardi dolara.

Tokom cele godine bili su prisutne brazilska suša,koja je koštala do sada četiri milijarde dolara, kao i suša u Kini sa štetom od 8.4 milijarde dolara.

Pored 10 najskupljih katastrofa, izveštaj humanitarne organizacije ističe druge značajne incidente vezane za klimu koji su takođe izazvali smrt, raseljavanje, devastaciju i štetu po životnu sredinu.

Oni uključuju poplave u Maleziji, Brazilu i zapadnoj Africi, dugotrajnu sušu na Rogu Afrike, toplotne talase u Indiji i Pakistanu, na Arktiku i Antarktiku, požare u Čileu, oluje u jugoistočnoj Africi i na Filipinima i tropski ciklon u Bangladešu, navodi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet