Fokus

Racije širom Brazila: Policija pretresla 32 lokacije, uhapšeni zbog pokušaja državnog udara

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

15:09

Racije širom Brazila: Policija pretresla 32 lokacije, uhapšeni zbog pokušaja državnog udara
Tanjug/AP/Edmar Barros - Copyright Tanjug/AP/Edmar Barros

veličina teksta

Aa Aa

Brazilska policija saopštila je danas da je izvršila racije širom zemlje i uhapsila najmanje dve osobe u istrazi o navodnom pokušaju državnog udara tokom nemira pristalica poraženog bivšeg predsednika krajnje desnice Žaira Bolsonara.

Federalna policija navela je u saopštenju da je uručila 32 naloga za pretres i zaplenu u osam država po nalogu Vrhovnog suda, preneo je Rojters. Izvor iz federalne policije rekao je da su dve osobe uhapšene, jedna u Braziliji, a druga u Rio de Žaneiru.

"Zločini koji se istražuju su podmetanje požara, zločinačko udruživanje, nasilno ukidanje vladavine prava i državni udar, za čije maksimalne kombinovane kazne iznose 34 godine zatvora", navodi se u saopštenju federalne policije.

Vlasti se suočavaju sa malom, ali posvećenom manjinom Bolsonarovih pristalica koji odbijaju da priznaju izbornu pobedu izabranog levičarskog predsednika Luisa Injasija Lule da Silve ovog meseca. Tenzije u Brazilu i dalju su visoke nakon najtežih izbora, navodi Rojters. Policija u Braziliji je 24. decembra saopštila da je osujetila zaveru za postavljanje bombe. Bolsonarov pristalica, koji je povezan sa grupom koja negira rezultate izbora, priznao je da je napravio uređaj kako bi isprovocirao vojsku na intervenciju. Današnja operacija povezana je sa neredima 12. decembra, na dan kada je potvrđena pobeda Lula da Silve, kada su neke pristalice Bolsonara napale sedište savezne policije i zapalile automobile i autobuse u Braziliji.

Federalna policija je saopštila da se udružila sa civilnom policijom kako bi istražila napad, a zatim podelila svoje nalaze sa Vrhovnim sudom. Rojters je u sredu izvestio da su neredi 12. decembra rezultat višednevnih tenzija nakon hapšenja Miltona Baldina, pristalice Bolsonara koji je 6. decembra pozvao registrovane vlasnike oružja u zemlji da dođu u Braziliju u znak protesta zbog pobede Lule na izborima.

Uz rastući strah od bezbednosnih rizika za Lulinu inauguraciju 1. januara u prestonici, brazilski Vrhovni sud je u sredu odlučio da zabrani registrovanim vlasnicima oružja da nose vatreno oružje u saveznom okrugu sve dok ne preuzme dužnost.

Komentari (0)

Svet