Fokus

Kako je Edson Arantes do Nasimento postao Pele - "Kralj fudbala" i najbolji igrač 20. veka

Komentari

Autor: ap

29/12/2022

-

21:12

Kako je Edson Arantes do Nasimento postao Pele - "Kralj fudbala" i najbolji igrač 20. veka
Kako je Edson Arantes do Nasimento postao Pele - "Kralj fudbala" i najbolji igrač 20. veka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svet je s tugom dočekao vest o smrti legendarnog brazilskog fudbalera Pelea koji je preminuo večeras u 83. godini.

Pele je bio u veoma lošem stanju poslednjih dvadesetak dana, nakon što mu je u septembru 2021. godine uklonjen tumor debelog creva. Jedan lokalni list je prošlog vikenda izvestio da hemioterapija ne deluje i da su lekari odlučili da Pelea prebace na palijativnu njegu.

Peleova porodica je kasnije demantovala tu vest, ali je danima preko društvenih mreža obaveštavala javnost fotografijama koje su jasno ukazivale na to da je čuveni fudbalski kralj u teškom stanju.

Rođen kao Edson Arantes do Nasimento, u malom gradu Tres Korakoes u unutrašnjosti države Minas Žerais 23. oktobra 1940. godine, Pele je odrastao čisteći cipele da bi kupio svoju skromnu fudbalsku opremu. 

profimedia

 

Peleov talenat je privukao pažnju kada je imao 11 godina, a lokalni profesionalni igrač ga je doveo u Santosove omladinske ekipe. Nije mu trebalo dugo da se plasira u seniorski sastav jer je uprkos svojoj mladosti lako postizao golove protiv odraslih igrača.

Za brazilski klub je debitovao sa 16 godina 1956. godine i klub je brzo stekao svetsko priznanje. 

Ime Pele potiče od toga što je pogrešno izgovorio ime igrača po imenu Bile. Otišao je na Svetsko prvenstvo 1958. kao rezerva, ali je postao ključni igrač šampionskog tima svoje zemlje. Njegov prvi gol, u kojem je prebacio loptu preko glave odbrambenog igrača i okrenuo se oko njega da bi volejem postigao gol, proglašen je za jedan od najboljih u istoriji Svetskog prvenstva. 

Smatran je jednim od, ako ne i najvećim fudbalerom svih vremena, a Svetska kuća fudbala, FIFA, proglasila je Pelea najvećim igračem 20. veka. 

profimedia

 

„Fudbalski kralj“ je predstavljen svetu sa 17 godina na Svetskom prvenstvu u Švedskoj 1958. godine, kao najmlađi igrač ikada na turniru.

Odnesen je sa terena na ramenima saigrača nakon što je postigao dva gola u pobedi Brazila nad domaćinom od 5-2 u finalu. Povreda ga je ograničila na samo dve utakmice kada je Brazil zadržao svetsku titulu 1962. godine, ali je Pele bio simbol trijumfa njegove zemlje na Svetskom prvenstvu 1970. u Meksiku. Postigao je gol u finalu i nonšalantnim pasom  proigrao kapitena Karlosa Alberta za poslednji gol u pobedi nad Italijom od 4-1. 

Peleova energija, vizija i mašta postali su sinonim brazilskog I svetskog fudbala, koji je imao svoje ime na portugalskom -„O Jogo Bonito“ - “Divna igra”. 

profimedia

 

Godine 1975. potpisao je ugovor sa njujorškim “Kosmosom”, iako je imao 34 godine, a njegova karijera bila na zalasku. Ipak, Pele je fudbalu u Severnoj Americi doneo veći ugled i popularnost. Predvodio je Kosmos do titule prvaka 1977. i postigao 64 gola u tri sezone.  

Pele je završio  karijeru 1. oktobra 1977. na utakmici između Kosmosa i Santosa pred oko 77.000 navijača u Nju Džersiju. Odigrao je po jedno poluvreme za svaki od svojih bivših klubova. 

Pele je predvodio reprezentaciju Brazila do tri titule prvaka sveta - 1958, 1962. i 1970. godine.

U dresu nacionalnog tima je postigao 77 golova, a na Mundijalu u Kataru taj rekord je izjednačio Nejmar.

Jedan je od najvećih fudbalera u istoriji.

 

Komentari (0)

Svet