Fokus

Eritrejski borci napuštaju Etiopiju i vraćaju se kući posle dve godine rata u regionu Tigraj

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

17:56

Eritrejski borci napuštaju Etiopiju i vraćaju se kući posle dve godine rata u regionu Tigraj
Eritrejski borci napuštaju Etiopiju i vraćaju se kući posle dve godine rata u regionu Tigraj - Copyright Tanjug Ap/Ben Curtis

veličina teksta

Aa Aa

Eritrejski vojnici, koji su bili podrška vladi Etiopije tokom njenog dvogodišnjeg građanskog rata u severnom regionu Tigraju, počeli su povlačenje iz dva veća grada i kreću se ka granici, naveo je etiopski zvaničnik.

Povlačenje iz Šira i Aksuma započelo je 2. novembra, nakon primirja koje su potpisale vlada Etiopije i snage  Tigraja, koje zahtevaju uklanjanje stranih trupa iz Tigraja, preneo je Rojters.

Međutim, kako se navodi, Eritreja nije bila strana u dogovoru i stalno prisustvo njenih trupa u najvećim gradovima Tigraja pokrenulo je pitanja o trajnosti sporazuma.

Nije odmah bilo jasno da li je bilo predviđeno da eritrejske trupe u potpujnosti napuste Tigraj ili da se samo povuku iz određenih gradova, rekao je ministar informisanja Eritreje Jemane Gebremeskel.

Rojters nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju, dok je etiopski zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, potvrdio da se eritrejske trupe povlače iz Aksuma i Šira.

Iz tih gradova je, kako su naveli humanitarni radnici, nekoliko kamiona i desetine automobila prepunih eritrejskih vojnika krenulo juče prema pograničnom gradu Širaru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet