Fokus

Sukob od koga strahuje ceo svet: Nikad napetiji odnosi SAD i Kine, Bajden Peking proglasio najvećim rivalom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2023

-

16:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnu godinu obeležili su nikad napetiji odnosi SAD i Kine. Odnos prema Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, u godini za nama doneo je najviše razdora između dve svetske sile. Stručnjaci smatraju da je Kina jedini pravi izazivač SAD i da bi potencijalni sukob dve sile bio katastrofalan za čitav svet.

Predsednica predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi početkom avgusta posetila je Tajvan, uprkos jasnom protivljenju Kine. Let aviona kojim je Pelosi stigla na ostrvo bio je najpraćeniji let ove godine, a sve do sletanja spekulisalo se da li će do posete ipak doći. 

Poseta predsednice predstavničkog doma Kongresa, kako smatraju u Kini, pokazala je da menja svoju politiku o priznavanju jedne Kine. Jaz između dve svetske sile dodatno je produbljen nakon što je, posle Pelosi, na Tajvan stiglo i još nekoliko delegacija američkih zvaničnika.

Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu za Euronews Srbija kaže da je poseta Nensi Pelosi bila jedan vrlo nesmotren čin, koji je doveo do turbulencija u međusobnim odnosima dve sile, ističući da takve stvari u perspektivi treba izbegavati.

"Ono što je još važnije jeste da se Kina i SAD dogovore kako da upravljaju poslovima od zajedničke, kolektivne važnosti za čitavu planetu, kao što su, primera radi, upravljanje zagađenjem i rad u pravcu smanjivanja emisuja štetnih gasova, kao što su pokušaji da se upravlja nekim ključnim konfliktima, u ovom trenutku ključan je ukrajinski, iako Kina nije toliko direktno angažovana kao SAD koji pomažu Ukrajini", navodi Krstić.

Bajden: Kina najveći rival na svim poljima

U međuvremenu je i američki predsednik objavio izveštaj o bezbednosnoj strategiji gde je Kinu naznačio kao najvećeg rivala na svim mogućim poljima. Krajem godine došlo je i do prvog susreta američkog i kineskog predsednika na Baliju, posle nekoliko godina, gde su pozvali na završetak ukrajinskog sukoba i govorili o međusobnoj saradnji.

Ipak, da se trenutni odnosi Kine i Amerike bolje mogu opisati kao zatišje pred buru pokazuje i poruka kineskog predsednika američkom kolegi da je pitanje Tajvana crvena linija u odnosima Pekinga i Vašingtona.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Krstić napominje da je Kina jedini pravi izazivač SAD, koja je u nekim aspektima moći i stigla Ameriku.

"U nekima aspektima je i dalje Amerika dominantna, ali to su zapravo dva, uslovno rečeno, pola i njihovo nadmetanje mora da bude kontrolisano, kako bi se sprečila eskalacija sukoba između sile koja narasta i sile koja, uslovno rečeno, ne opada u apsolutnim jedinicama, ali relativno u nekim aspektima posustaje u odnosu na rast Kine", kaže on.

Dodaje da je to kroz istoriju uvek bio jedan od ključnih faktora koji je uticao na pojavu velikih sukoba. 

"Ja se iskreno nadam da će se ovde pronaći mehanizam tako da se želje i ideje i jedne i druge strane dovedu u sklad i da ne dođe do nekog većeg sukoba koji bi potencijalno bio katastrofalan za čitav svet", objašnjava Krstić.

Podgrevanje tenzija

Dodatno su tenzije podgrejale i poruke podrške protestima kineskih građana protiv strogih ograničenja i nulte kovid politike koje su stigle iz Amerike. Ipak, uprkos podršci, postoji bojazan kada se čuju prognoze da bi svet mogao ponovo da se suoči sa nekom pandemijom koja bi ponovo opet došla iz Kine.

Ovo je, prema rečima Krstića, jedan zanimljiv signal za buduće eventualne društvene pokrete, koji naglašava da Amerikancima odgovara heterogenizacija Kine.

profimedia

 

"Odgovara im da se ovakvi pokreti koji bi slabili centralnu vlast Komunističke partije javljaju, ali ja mislim da postoji zaista jedan društveni interes čitavog sveta od toga da se Kina uslovno rečeno otvori makar u pogledu slobode širenja informacija. Da smo imali slobodu širenja informacija možda ne bismo imali ovakvu pandemiju kovida 19, kakvu smo imali 2020/21", zaključuje sagovornik Euronews Srbija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet