Fokus

Snažne oluje i padavine u Kaliforniji, na severu naređena evakuacija

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

11:56

Snažne oluje i padavine u Kaliforniji, na severu naređena evakuacija
Snažna oluja u Kaliforniniji - Copyright Tanjug AP/Stephen Lam/San Francisco Chronicle via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jake oluje u Kaliforniji donele su veliku količinu kiše i snega, a zbog opasnosti od poplava stanovnicima na severu ove američke države naređeno je da se evakuišu.

Oluje su dovele do izlivanja reka, saobraćaj je otežan, a glavni autoputevi zatvoreni, tako da su mnogi građani dočekali 1. januar u velikim brigama, prenosi agencija AP. 

Najgore poplave pogodile su oblast 32 kilometra južno od Sakramenta, gde je došlo do izlivanja reke, a lokalne vlasti su naredile evakuaciju mesta Point Plezant, dok je stanovnicima Glenvil Trakta i Frenklin Ponda naređeno da budu u najvećem stepenu pripravnosi za evakuaciju.

Za novogodišnju noć je u San Francisku palo skoro 14 centimetara kiše, što je rekord od 1994. godine.

Kalifornija pati od dugotrajnih suša, a protekle tri godine su bile najsuvlje u istoriji ove američke države.

Kiša je donekle dobrodošla, ali oluje sa sobom donose i mnogo neprilika. U narednim danima Kaliforniju prema prognozi očekuju nove oluje i padavine, tako da je verovatno da će se situacija još više pogoršati.

Ciklon bomba doneo probleme u saobraćaju

Severnu Ameriku je krajem decembra pogodila snažna zimska oluja koja je odnela na desetine života i hiljade ljudi ostavila bez struje. Zbog mećava otkazani su brojni letovi pa je na hiljade putnika tokom praznika ostalo zaglavljeno na aerodromima.

Dramatične meteorološke uslove doneo je takozvani "ciklon bomba", , koji nastaje naglo, donoseći jake vetrove i velike količine snega. 

U Montani je temperatura bila i do 45 stepeni ispod nule, dok je u Teksasu i Floridi zabeleženo i do -5 stepeni, što nije uobičajeno jer temperatura u ovim državama ne pada ispod 10 stepeni u ovo doba godine.

Snažna oluja sa kišom i snežnim padavinama u Kaliforniji prethodnih dana otežala je saobraćaj na području te američke savezne države.

Takozvana atmosferska oluja povukla je dug i širok oblak vlage sa Tihog okeana, a poplave i odroni stena izazvani olujom zatvorili su delove puteva širom severne Kalifornije, prenosi AP.

I u Kanadi je dramatično. Centralne provincije Ontario i Kvebek, na severoistoku, podnele su najveći teret oluje. Okrug Princ Edvard u Ontariju, uz jezero Ontario, proglasio je vanredno stanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet