Fokus

Francuski ambasador pozvan na razgovor u Teheranu zbog Hamneijeve karikature u Šarli Ebdou

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

22:06

Francuski ambasador pozvan na razgovor u Teheranu zbog Hamneijeve karikature u Šarli Ebdou
Francuski ambasador pozvan na razgovor u Teheranu zbog Hamneijeve karikature u Šarli Ebdou - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti pozvale su danas francuskog ambasadora na razgovor u znak protesta zbog toga što je pariski satrični magazin Šarli Ebdo objavio karikature vrhovnog vođe Irana Ajatolaha Alija Hamneija, objavili su iranski državni mediji.

Francuski nedeljnik objavio je desetak karikatura koje prikazuju  Hamneija, za koje navodi da su crteži pristigli na nagradni konkurs, organizovan kao znak podrške antivladinim protestima u Iranu poslednjih meseci, prenosi Rojters.

''Islamska Republika Iran ne prihvata nikakvih uvrede na račun sopstvenih islamskih, religijskih nacionalnih svetinja i vrednosti'', rekao je francuskom ambasadoru portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani.

Kako navodi britanska agencija, šef iranske diplomatije Hosein Amirabdolah izjavio je ranije danas da bi ovaj ''uvredljiv i nevaspitan'' potez mogao da izazove čvrst odgovor Teherana.

''Nećemo dozvoliti francuskoj Vladi da ode daleko. Bez sumnje su izabrali pogrešan put'', napisao je on na Tviteru.

Šarli Ebdo je saopštio da su karikature objavljene u posebnom izdanju koje obeležava godišnjicu napada islamističkih ekstremista na redakciju tog lista u Parizu u januaru 2015. godine, nakon što je magazin na naslovnoj strani objavio karikaturu proroka Muhameda.

U tom napadu ubijeno je 12 novinara Šarli Ebdoa.

List je saopštio i da je cilj nagradnog konkursa bio da se pruži podrška Irancima koji se ''bore za svoju slobodu''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet