Fokus

Godišnjica pogibije generala Sulejmanija, predsednik Irana obećava osvetu

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

19:42

Godišnjica pogibije generala Sulejmanija, predsednik Irana obećava osvetu
Predsednik Irana, Ebrahim Raisi - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Irana Ebrahim Raisi danas je povodom obeležavanja tri godine od pogibije generala Kasima Sulejmanija izjavio da je osveta neminovna i da neće biti milosti za ubice i njihove pomagače.

"Nismo zaboravili i nećemo zaboraviti krv mučenika Sulejmanija" izjavio je Raisi tokom ceremonije održane povodom godišnjice ubistva Sulejmanija.

Iranski list naklonjen vladi ''Jam Jam'' objavio je u ponedeljak imena i fotografije 51 Amerikanca koji su navodno umešani u ubistvo Sulejmanija. 

General Kasim Sulejmani, mozak svih iranskih vojnih operacija u regionu, predvodio je elitne jedinice Kuds u sklopu Iranske revolucionarne garde.

Sulejmani je, kako tvrdi američka agencija, naoružavao, pomagao i predvodio šiitske milicije u Iraku, libanski Hezbolah, borce u Siriji, na palestinskim teritorijama i u Jemenu.

Ubijen je pre tri godine u napadu američkog drona, blizu bagdadskog aerodroma.U napadu je tada stradao i komandir iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.  Iran je tada ispalio nekoliko projektila na američke baze u Bagdadu u znak odmazde. AP navodi da nijedan američki vojnik nije poginuo, ali da su mnogi zadobili lakše povrede zbog eksplozija.

 

Komentari (0)

Svet