Fokus

Zbog niza nesreća u metrou u Meksiko Sitiju biće raspoređeno 6.060 oficira Nacionalne garde

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

20:40

Zbog niza nesreća u metrou u Meksiko Sitiju biće raspoređeno 6.060 oficira Nacionalne garde
Zbog niza nesreća u metrou u Meksiko Sitiju biće raspoređeno 6.060 oficira Nacionalne garde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum saopštila je danas da će 6.060 oficira Nacionalne garde biti raspoređeno u sistemu gradskog metroa nakon niza nesreća.

Šejnbaum je rekla da je niz mehaničkih problema poslednjih meseci možda nastao zbog nekih "neuobičajenih" uzroka. 

Šejnbaum nije otvoreno rekla, ali kao da je sugerisala da bi to moglo uključivati neki oblik sabotaže, preneo je AP.

"Poslednjih meseci dešavaju se incidenti koje mi kategorišemo kao neuobičajene", rekla je Šejnbaum, navodeći da je zamolila meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da pošalje oficire Nacionalne garde i da je on pristao da oni budu raspoređeni u metrou u Meksiko Sitiju.

Šejnbaum je najavila da će oficiri Garde biti raspoređeni na stanicama metroa i nekim drugim objektima u transportnom sistemu i da će tamo biti nekoliko meseci.

Ona nije objasnila na koji bi način oficiri Garde, uglavnom iz vojske i dodeljeni organima za sprovođenje zakona, mogli da pomognu u kontroli situacije za koju se čini da je uzrokovana nedostacima u održavanju ili operativnom radu, ukazuje američka agencija.

Predstavnik Centra za ljudska prava Migel Agustin Pro Huarez rekao je da je saopštenje zabrinjavajuće, jer vojska može, kako je naveo, da upotrebi prekomernu silu.

Šejnbaum se smatra najverovatnijim kandidatom stranke Morena Lopeza Obradora da ga nasledi na predsedničkoj funkciji na izborima 2024. godine. 

Lopez Obrador je ranije rekao da će garda biti raspoređana da spreči „isprovocirane“ ili namerne nesreće.

Najnovija nesreća dogodila se u subotu, kada su se dva voza metroa sudarila između stanica, pri čemu je jedna osoba poginula, a na desetine povređeno. 

Lokalni mediji su izvestili da je ranije bilo problema sa signalizacijom na tom delu.

U maju prošle godine  deo sistema metroa se srušio i tada je 26 ljudi poginulo, a povređeno gotovo 100. 

Istragom je utvrđeno da je bilo nedostataka u izgradnji, a 10 bivših zvaničnika optuženo je za ubistvo iz nehata, ranjavanje i nanošenje štete imovini, ali niko nije zatvoren.

Metro u Meksiko Sitiju dnevno opslužuje u proseku 4,6 miliona putnika, a sa kartama koje koštaju 25 centi to je jedan od najjeftinijih sistema metroa na svetu i zbog toga nema dovoljno sredstava za njegovo održavanje.

Komentari (0)

Svet