Fokus

Upozoravajući podaci: Prošla godina bila je peta po visini srednje godišnje temperature u istoriji merenja

Komentari

Autor: Klima101

13/01/2023

-

16:53

Upozoravajući podaci: Prošla godina bila je peta po visini srednje godišnje temperature u istoriji merenja
Upozoravajući podaci: Prošla godina bila je peta po visini srednje godišnje temperature u istoriji merenja - Copyright Tanjug/AP/Ashley Landis

veličina teksta

Aa Aa

Globalno gledano, protekla godina, 2022, bila je peta po visini temperatura u istoriji merenja, saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus. Najtoplije godine do sada bile su, redom, 2016, 2020, 2019. i 2017. praćene godinom za nama.

Srednja godišnja temperatura tokom 2022. bila je za 0,3 °C viša u odnosu na referentni period (1990 – 2020), odnosno za 1,2 °C viša u poređenju sa predindustrijskim dobom (1850 – 1900).

Inače, 2022. je osma uzastopna godina tokom koje je srednja godišnja temperatura za preko 1 °C viša nego što je to bio slučaj u drugoj polovini 19. veka. Ovo znači da se svet opasno približava donjoj granici o porastu temperature iz Pariskog sporazuma koja iznosi 1,5 °C, piše Klima101.

Klimatski fenomen La Ninja, što je hladna faza složenijeg klimatskog fenomena ENSO (El Ninjo – Južna oscilacija, El Niño – Southern Oscillation) koji se javlja u tropskom delu Pacifika, doprineo je da prošla godina ne bude među tri najtoplije ikada.

Tanjug/AP/Annette Riedl

 

Ipak, postoje naznake da će kasnije tokom 2023. uslediti El Ninjo, topla faza ENSO-a, što će izazvati veoma vrele i sušne dane čak i na kopnu.

Druga najtoplija godina u Evropi

Evropske temperature rastu preko dva puta brže u odnosu na globalni prosek stoga ne čudi da je tokom godine bilo toplije nego u svetu. Naime, 2022. dospela je na drugo mesto najtoplijih godina u Evropi, odmah iza 2020, koja je bila za 0,3 °C toplija od ove.

Leto na evropskom kontinentu bilo je najtoplije izmereno, a obeleželi su ga produženi i intenzivni toplotni talasi. Skoro dve trećine teritorije suočavalo se sa sušnim uslovima što se odrazilo na poljoprivredu, saobraćaj i energetiku.

Nakon leta, usledila je treća najtoplija jesen u Evropi, posle 2020. i 2006, dok su zimske temperature bile oko 1 °C iznad proseka. Kada je reč o proleću, vreme je na našem kontinentu bilo tek nešto hladnije od proseka između 1990. i 2020.

Kako navode meteorolozi, tokom devet meseci 2022. zabeležene su prosečne temperature više od proseka, dok su tri meseca – mart, april i septembar – bili ispod proseka.

U Srbiji je, prema Kopernikusu, ovo bila četvrta najtoplija godina.

"Godina 2022. bila je još jedna godina klimatskih ekstrema širom Evrope i globalno", kazala je zamenica direktora Kopernikusa, Samanta Burdžis. "Ovi događaji naglašavaju da već osećamo razarajuće posledice našeg sveta koji se zagreva".

Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

 

"Najnoviji podaci Kopernikusa za 2022. pružaju jasan dokaz da društvo treba hitno da smanji emisije ugljenika i da se prilagodi na promene klime kako bi se izbegli najnepovoljniji ishodi", zaključila je Burdžis.

Poslednjih osam godina predstavljaju najtoplijih osam godina u istoriji merenja. Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO), u svetlu globalnog zagrevanja pitanje je trenutka kada će opet biti oboren rekord za najtopliju godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet