Fokus

"Najsigurnije mesto na svetu" - u ovoj američkoj državi čak 82 odsto stanovnika vakcinisano je protiv koronavirusa

Komentari

Autor: France24

06/07/2021

-

18:55

"Najsigurnije mesto na svetu" - u ovoj američkoj državi čak 82 odsto stanovnika vakcinisano je protiv koronavirusa
"Najsigurnije mesto na svetu" - u ovoj američkoj državi čak 82 odsto stanovnika vakcinisano je protiv koronavirusa - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vermont, poznat po Berniju Sandersu, javorovom sirupu i sladoledu, može se pohvaliti i još nečim - ima najveću stopu vakcinisanih protiv korone u SAD.

Dom crvenih seoskih kuća i znakovi upozorenja na losove, nisu ono po čemu je Vermont trenutno poznat. Vermont je, naime, uspeo da najmanje jednom dozom vakciniše više od 80 odsto svog stanovništva, prenosi France24.com

"To nas čini verovatno najsigurnijim mestom na zemlji, a možda i na svetu", rekao je Mark Levin iz Ministarstva zdravlja.

Ova država je jednom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisala 82 odsto stanovništva starosti iznad 12 godina, što je dosta iznad američkog nacionalnog proseka od 64 odsto.

Stopa vakcinisanih je dvostruko veća nego u Misipiju, koji po ovom pitanju stoji najgore.

Poverenje u nauku i odgovornost prema zajednici

Zaslugu za uspešnu vakcinaciju zvaničnici i lokalno stanovništvo pripisiju klinikama, poverenju u političke lidere i nauku, kao i snažnom osećaju odogovrnosti prema zajednici.

"Stanovništvu Vermonta prioritet je njihovo zdravlje, što je dobra polazna tačka. Uz to, naši građani su vrlo kooperativni i popustljivi", rekao je Levin za AFP.

Unsplash

 

Vermont ima i najmanju stopu smrtnosti od korone, i ukupno 250 preminulih od posledica ovog virusa. Inače, u celom SAD do sada je potvrđeno 605.000 smrti koje su povezane sa kovidom 19.

Pokretne klinike u svakom delu zemlje

Čim se počelo sa vakcinisanjem građana, mobilne klinike su postavljane svuda: na farmama, plažama uz jezera, stazama za trčanje i u državnim parkovima. Činilo se sve kako bi se došlo do stanovništva.

"Shvatili smo da mi moramo da idemo ka njima, a ne oni nama", objasnila je medicinska sestra Elen Monger i dodala:

"To znači i putovanje, ali i odlazak u nečiji dom ukoliko se ukaže prilika".

Priredila: J. Stanković

Komentari (0)

Svet