Fokus

Papa Franja pozvao na prekid nasilja u Peruu

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

15:07

Papa Franja pozvao na prekid nasilja u Peruu
Papa Franja pozvao na prekid nasilja u Peruu - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je danas, tokom tradicionalnog nedeljnog obraćanja vernicima na Trgu svetog Petra u Rimu, pozvao na prekid nasilja u Peruu u kome je do sada zvanično stradalo 50 ljudi, prenosi Rojters.

"Recimo ne nasilju, bez obzira na to od koga potiče. Recimo ne novim žrtvama," rekao je papa na svom rodnom španskom jeziku, vrativši se posle na italijanski.

Papa Franja je pozvao sukobljene strane na povratak na put dijaloga "među braćom istog naroda, uz poštovanje ljudskih prava i zakona."

On je reagovao na jučerašnje rasplamsavanje sukoba demonstranata i policije u Peruu, nakon što je jedna od najstarijih zgrada u prestonici izgorela do temelja, a predsednica Dina Boluarte obećala da će biti oštrija prema "vandalima".

Politička kriza u Peruu je započela svrgavanjem i hapšenjem bivšeg levičarskog predsednika Perua Pedra Kastilja u decembru prošle godine zbog pokušaja da raspusti Kongres.

Pedro Kastiljo je iz zatvora poručio da sebe i dalje smatra legitimnim predsednikom Perua i pozvao svoje pristalice na proteste protiv nove predsednice Dine Boluarte.

Predsednica Perua je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umesto toga pozvala na dijalog i obećala da će kazniti sve koji su umešani u nemire.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet