Fokus

Kompanija Meta vraća naloge Trampu: Dozvoljen povratak na Fejsbuk i Instagram uoči predsedničke kampanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2023

-

09:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta je odlučila da vrati naloge Donaldu Trampu, bivšem američkom predsedniku suspendovanom sa njenih platformi nakon nereda na Kapitolu 2021. godine.

Odluku o vraćanju naloga Meta je obrazložila time što su, kako kažu, postavili nove zaštitne mere kako bi sprečili da se ponove razlozi zbog kojih je Tramp ostao bez svojih naloga. Pored toga, kažu da bi javnost trebalo da bude upoznata sa tim šta njihovi političari misle i govore, a Tramp bi na društvene mreže Mete mogao da se vrati već u narednim nedeljama.

Nik Kleg, predsednik za globalne poslove u kompaniji Meta, i svojevremeno zamenik britanskog premijera, kaže da Meta ne želi da smeta ljudima da slobodno biraju na izborima.

"Građani bi trebalo da budu u mogućnosti da čuju šta političari govore - dobro, loše i ružno - da bi bili dovoljno informisani i doneli odluke na izborima", rekao je Kleg.

Tramp će, u suštini, na ovim društvenim mrežama biti na "uslovnoj slobodi" jer ga čekaju još strože kazne ukoliko ponovo prekrši pravila Mete. U tom slučaju, navodi se, mogao bi da se suoči sa trajnim uklanjanjem naloga i stranica.

Donedavni predsednik odbora za obaveštajne poslove u kongresu SAD, Adam Šif, rekao je 

da je "Tramp podstakao pobunu, a nije pokazao kajanje", i smatra da je ovo loša odluka.

Sa druge strane, novinar Jan Bremer misli da je vraćanje naloga Trampu ispravna odluka jer su, kako kaže, "mnogi strani lideri ostali na platformi uprkos daleko većim prestupima", mada je rekao i da je "duboko neprijatno da ovakvu odluku proizvoljno donosi jedna osoba".

Na odluku Donalda Trampa da se vrati na društvene mreže kompanije Meta svakako će uticati i to što, dok Fejsbuk ima oko tri milijarde korisnika, njegova društvena mreža "Truth Social" ima oko pet miliona.

Bivši američki predsednik, međutim, ima ugovor po kom je obavezan da sve što želi da objavi, prvo to učini na ovoj društvenoj mreži, pa tek šest sati kasnije na svim ostalima, poput Fejsbuka ili Instagrama. 

Trampov nalog obnovljen je i na Tviteru, a s obzirom na to da ga očekuje velika kampanja uoči predsedničkih izbora 2024. godine, za očekivati je da iskoristi to što su mu svi nalozi sada vraćeni i može ponovo da ih koristi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet