Fokus

Ne smiruju se neredi u Peruu: U sukobu policije i demonstranata, ima mrtvih i povređenih

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2023

-

11:19

Ne smiruju se neredi u Peruu: U sukobu policije i demonstranata, ima mrtvih i povređenih
Ne smiruju se neredi u Peruu: U sukobu policije i demonstranata, ima mrtvih i povređenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan muškarac je preminuo, a nekoliko njih je hospitalizovano posle sukoba policije i demonstranata pristalica bivšeg predsednika Perua Pedra Kastilja tokom protesta u Limi, preneo je danas Rojters.

Kako navodi agencija, smrt demonstranta Viktora Santistebana Jaksavilke povećala je broj građana koji protestuju širom zemlje, i koji su u poslednjih nekoliko nedelja dobili maha u prestonici, nakon ruralnog planinskog područja Perua.

Tokom protesta u subotu, Santisteban je zadobio tešku povredu glave, a protesti su eskalirali, jer su se demonstranti naoružani kamenjem i improvizovanim štitovima sukobili sa policijom, koja je upotrebila suzavac i gumene metke, prenela je britanska agencija.

Pristalice bivšeg predsednika Perua Pedra Kastilja izašle su na ulice nakon što je on smenjen i uhapšen zbog pokušaja da raspusti Kongres u decembru prošle godine.

Pristalice Kastilja traže da sadašnja predsednica Boluarte podnese ostavku i da se održe novi izbori.

U protestima u Peruu od decembra je poginulo više od 50 ljudi, a policija je optužena za prekomernu upotrebu sile prilikom gušenja demonstracija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet