Fokus

Pronađena radioaktivna kapsula nestala u Australiji: "Bukvalno smo našli iglu u plastu sena"

Komentari

Autor: BBC

01/02/2023

-

08:28

Pronađena radioaktivna kapsula nestala u Australiji: "Bukvalno smo našli iglu u plastu sena"
Pronađena radioaktivna kapsula nestala u Australiji: "Bukvalno smo našli iglu u plastu sena" - Copyright Tanjug/Department of Fire and Emergency Services via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Australiji tvrde da su pronašle radioaktivnu kapsulu koja je nestala prošle nedelje u zapadnoj Australiji, javlja BBC.

 Službe hitne pomoći "bukvalno su pronašle iglu u plastu sena", saopštio je državni ministar za vanredne situacije.

Kapsula sa radioaktivnim izotopom cezijum-137 je otkrivena pomoću vozila, koje se kretalo brzinom od 70 kilometara na sat i opremljeno je specijalnom opremom za detekciju zračenja, naveli su zvaničnici australijske savezne države Zapadne Australije.

Dodaju da se kapsula nalazila na oko dva metra od ivice puta.

"Želim da naglasim da je ovo izvanredan rezultat", rekao je ministar za hitne slučajeve Zapadne Australije Stiven Doson na konferenciji za novinare.

On je precizirao da je kapsula pronađena jutros oko 50 kilometara južno od grada Njumena. Naglasio je da vojska proveravala kapsulu i ona će sutra biti odneta u obezbeđeni objekat u Pertu.

Ogromna potraga je pokrenuta kada je predmet izgubljen dok je transportovan duž 1.400 kilometara rute preko zapadne Australije između gradova Njumen i Pert, trajala je nedelju dana. Rudarski gigant Rio Tinto se izvinio zbog gubitka, koji je mogao predstavljati ozbiljnu opasnost.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli tek 25. januara. Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.

Western Australia's Department of Health

 

Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara. Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

Do njegovog oslobađanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.

 

Preporuka za vas

Komentari (2)

Zivko Petkovic

01.02.2023 09:09

Panticu pronadjeni su nam dokume ovaj kapsulu bre

Драган

01.02.2023 11:09

Да, да, јес јес, као и са амаричким "спуштањем" на Месец - "If you can not make it - fake it"

Svet