Fokus

Rio Tinto se izvinio zbog gubitka radioaktivnog materijala u Australiji: Potraga za kapsulom milimetarske veličine

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2023

-

16:06

Rio Tinto se izvinio zbog gubitka radioaktivnog materijala u Australiji: Potraga za kapsulom milimetarske veličine
EPA/MICK TSIKAS - Copyright EPA/MICK TSIKAS

veličina teksta

Aa Aa

Kineska kompanija Rio Tinto izvinila se zbog gubitka visoko radioaktivne kapsule negde na 1.400 kilometara teritorije Zapadne Australije, dok vlasti i dalje traže ovu opasnu materiju.

Izvršni direktor rudarskog giganta Rio Tinto Sajmon Trot, saopštio je da kompanija veoma ozbiljno shvata incident i izvinio se što je izazvala zabrinutost javnosti, prenosi AP.

"Svesni da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog uzbune koja je izazvana među stanovništvom Zapadne Australije. Pored pune podrške nadležnim organima, pokrenuli smo sopstvenu istragu kako bismo utvrdili kako je kapsula izgubljena u tranzitu", rekao je Trot.

On je još rekao da je izvođač radova kvalifikovan da transportuje uređaj i da je Gajgerov brojač potvrdio da je u kamionu pre nego što je napustio rudnik. Policija je utvrdila da je incident bio nesrećan slučaj i da nema osnova za krivičnu prijavu, navodi AP.

Vlasti Zapadne Australije su započele istragu da bi saznale kako je mala, ali potencijalno smrtonosna kapsula koja sadrži radioaktivni Cezijum-137, supstancu koja se koristi u rudarstvu, nestala tokom transporta iz rudnika Rio Tinta u skladište u Pertu.

Potraga uključuje stručnjake koji skeniraju nivo radijacije iz uređaja duž puteva koje koriste kamioni, a vlasti su saopštile da će možda morati da se pretraži cela ruta od 1.400 kilometara, navodi AP.

Kapsula je bila deo uređaja za koji se veruje da je pao sa kamiona dok je 10. januara transportovan između pustinjskog rudnika i grada Perta. Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli 25. januara.

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara, a stanovništvo je upozoreno da bi mogla slučajno da se zaglavi u gumama njihovih automobila.

"Izlaganje Cezijumu-137 može da izazove opekotine od radijacije ili mučninu", saopštilo je Odeljenje za požare i vanredne situacije.

Šef zdravstvene organizacije Zapadne Australije Endrju Robertson je saopštio da dugotrajno izlaganje ovoj supstanci može da ima posledice na imunitet ljudi i da prozrokuje maligna oboljenja.

Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30, 2 godine, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

29.01.2023 17:15

Ма то је мала капсула, мајушна, оволицка... Рио Тинто је велики

Svet