Politika

Šta piše u nacrtu Studije uticaja Rio Tinta - Kompanija: Nije konačna verzija, Ministarstvo: Nisu ispunjena dva uslova

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

18/02/2022

-

12:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rio Tinto je pripremio nacrt studije o uticaju na životnu sredinu u kojoj se detaljno navode i priznaju rizici poslovanja rudnika u dolini Jadra. Deo sadržaja dokumenta koji broji 600 strana objavio je nedeljnik Vreme, a autentičnost je za Euronews Srbija potvrdila kompanija Rio Tinto, uz navode da je reč o nacrtu studije.

Najveći rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu predstavlja laguna za procesnu vodu navodi  nedeljnik Vreme citirajući dokument Rio Tinta. U slučaju loše izrade, zemljotresa ili ekstremnog klimatskog događaja, voda bi mogla da se izlije, i dovede do ugrožavanja životne sredine izvan kompleksa. Takođe, predloženo je preseljenje ugroženih biljaka i životinja što, kako ukazuju autori teksta, mnogi biolozi smatraju nemogućim. Inače, Vreme navodi da je dokument izrađen pre nego što je Rio Tinto nedavno saopštio da odlaže komercijalnu proizvodnju.

U dokumentu stoji da bi se sledeće godine otkopavale velike količine jalovine, dok bi prva ruda bila izvađena 2025. godine. Rudnik bi bio operativan šest decenija, otkopalo bi se devet i po miliona tona materijala iz kojeg bi se dobijali litijum-karbonat, borna kiselina i natrijum-sulfat. Maksimalan broj radnika u samom rudniku bi bio 526, a oni bi silazili u okno duboko više od 430 metara.

Ove navode za Euronews Srbija potvrdila je i sama kompanija: "Studija procene uticaja na životnu sredinu Projekta Jadar o kojoj se govori u tekstu objavljenom u nedeljniku Vreme je nacrt studije pripremljen u skladu sa regulatornim zahtevima u vezi sa procesom Studije procene uticaja na životnu sredinu. Nacrt studije je pripremljen tako da pokaže potencijalne uticaje i mere za njihovo ublažavanje, što je standardna procedura prilikom izrade Studije procene uticaja na životnu sredinu za rudarske operacije.

EPA/MICK TSIKAS

 

Iz Rio Tinta su za Euronews Srbija rekli da konačna studija procene uticaja na životnu sredinu projekta Jadar nije dostavljena Ministarstvu zaštite životne sredine zbog toga što nije doneto konačno rešenje o Obimu i sadržaju studije, i zbog odluke Vlade Republike Srbije o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene i povlačenju dozvola za Projekat Jadar.

Ovo ministarstvo nije odgovorilo na upit Euronews Srbija, ali jeste Ministarstvo rudarstva i energetike koje je navelo da se od početka zalaže da se o projektu Jadar "razgovara na osnovu činjenica, a ne na osnovu neistina, poluinformacija, ili radnih dokumenata".

"Ministarstvo nije imalo saznanja o izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu kompanije Rio Tinto, niti smo imali uvid u taj dokument, imajući u vidu da izradi i objavljivanju studije o proceni uticaja na životnu sredinu prethode dva uslova koje kompanija Rio Sava Exploration nije ispunila", navedeno je u odgovoru.

Nacrt dokumenta delom se poklapa i upozorenjima koje već mesecima šalju brojni stručnjaci u Srbiji.

"Bilo bi uništeno nekoliko hiljada hektara najkvalitetnijeg zemljišta, i bile bi značajno ugrožene najvrednije rezerve podzemnih voda u tom delu Srbije, koje su prema prostornom planu namenjene za vodosnabdevanje ne samo Loznice, nego i delova Srema i drugih delova Vojvodine", kaže profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Upečatljiv je i deo dokumenta koji navodi da će se gubitak zaposlenja nakon zatvaranja rudnika zasigurno dogoditi, i da bi takav događaj mogao imati uticaj na dugoročnu nezaposlenost u ovom području. 

Rajić: Uobičajen proces, podaci se crpe iz ranijih analiza

Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) rekao je za Euronews Srbija da nije ništa neuobičajeno u tome da kompanija krene da priprema nacrt studije. 

Euronews Srbija

"Ono što je zanimljivo i neuobičajeno jeste to postoji jedno ćutanje Ministarstva zaštite životne sredine kada je u pitanju okončanje prethodne faze postupka. Ja ću vas podsetiti da je u julu prošle godine zapravo započet ceo proces oko procene uticaja na životnu sredinu, sa jednom prvom fazom u ovom procesu, kada je trebalo odrediti obim i sadržinu studije. Na to su se RERI i neke druge organizacije žalili, međutim do danas ta odluka drugostepenog organa nije doneta. Dakle, prva faza u ovom postupku nije okončana, probijeni su svi zakonski rokovi", rekao je Rajić.

On je rekao da istražne radnje traju više od 10 godina i da se tu prikupljaju i akumuliraju podaci iz nekih prethodnih studija koje su rađene. 

"U tom smislu, ne treba to tumačiti da je neko seo i napravio studiju na 600 strana za mesec dana. To je prosto jedan proces koji je uobičajen za ovakve projekte i koji crpi informacije iz prethodnih analiza i studija", kaže Rajić. 

Na pitanje da li misli da postoj mogućnost da se nastavi sa projektom, iako je ukinut prostorni plan, Rajić je rekao: "Ne možete vi reći - ukidam prostorni plan i projekat je stavljen ad akta. Postoje procedure koje su započele pre toga i koje je sada potrebno pravosnažno okončati. Ono što mi očekujemo, da pravna procedura koja se odnosi na procenu uticaja, ako je država odustala od projekta, da sada bude i zvanično okončana", naveo je Rajić.

Jovović: Projekat će se nastaviti, ali to ne znači da će biti rudnika

Na pitanje da li misli da postoji mogućnost da se nastavi projekat Jadar, profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovoić je rekao da se taj projekat sastoji iz dva dela, i da su nadležna dva ministarstva – Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo građevine.

Euronews TV

Kada je reč o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, navodi da je to u nadležnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine.  

Kaže da misli da će se projekat pre ili kasnije nastaviti, ali da to ne znači da će biti postrojenja i rudnika, već da mora da se dođe do konačnog projekta. Ističe i da je problem što nije napravljena nikakva ozbiljna procena i ne postoji analiza o koristima i gubicima.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija