Fokus

Veliko hapšenje u Indiji zbog sklapanja dečijih brakova: Iza rešetaka više od 2.000 muškaraca

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2023

-

14:08

Veliko hapšenje u Indiji zbog sklapanja dečijih brakova: Iza rešetaka više od 2.000 muškaraca
Veliko hapšenje u Indiji zbog sklapanja dečijih brakova - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Indijska policija u severoistočnoj državi Asam uhapsila je više od 2.000 muškaraca zbog organizacije i sklapanja nelegalnih dečijih brakova, saopštili su danas zvaničnici ove indijske države.

Glavne žrtve ovih nelegalnih brakova su devojke mlađe od 18 godina, prenosi AP.

"Za sada smo uhapsili 2.169 muškaraca na osnovu 4.074 registrovana policijska slučaja koji uključuju ukupno oko 8.000 muškaraca", rekao je šef policije države Asam Džanendra Pratap Sing.

Sing je dodao da se među uhapšenima nalazi više od 50 hinduističkih i muslimanskih sveštenika, koji su lišeni slobode zbog navodne organizacije venčanja sa maloletnim devojčicama u saveznoj državi Asam.

Mnogi dečiji brakovi u Asamu, državi sa 35 miliona stanovnika, uopšte nisu prijavljeni. Siromaštvo, nedostatak obrazovanja, kao i društvene norme i prakse, pre svega u ruralnim područjima Indije, su glavni razlozi za sklapanje nelegalnih brakova širom zemlje.

Tanjug/AP/Anupam Nath

 

Muškarci u Indiji po zakonu mogu da stupe u bračnu zajednicu posle 21. rođendana, a žene sa 18 godina. Parlament Indije razmatra zakonski predlog da se i granica za žene pomeri na 21 godinu radi rodne jednakosti.

Komentari (0)

Svet