Fokus

Obustavljena istraga o padu malezijskog aviona MH 17 2014. godine: "Jake indicije" ukazuju na Putina

Komentari

Autor: Euronews

08/02/2023

-

22:50

Obustavljena istraga o padu malezijskog aviona MH 17 2014. godine: "Jake indicije" ukazuju na Putina
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni tim istražitelja saopštio je u sredu da je pronašao „snažne indicije“ da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio snabdevanje teškim protivvazdušnim oružjem ukrajinskih separatista koji su ruskom raketom oborili let MH17 Malaisia Airlinesa 2014. 

Međutim, članovi Zajedničkog istražnog tima rekli su da nemaju dovoljno dokaza za krivično gonjenje Putina ili bilo kog drugog osumnjičenog. Oni su obustavili svoju istragu dugu više od osam godinao o obaranju aviona u kojem je poginulo svih 298 ljudi koji su bili na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Rusija poriče odgovornost

Rusija je sve vreme poricala bilo kakvu umešanost u obaranju aviona iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. i odbijala  da sarađuje u međunarodnoj istrazi, prenosi Euronews.

Holandski tužioci rekli su da „postoje jake indicije da je ruski predsednik odlučio da isporuči” raketni sistem „buk” ukrajinskim separatistima. Tužilac iz te zemlje, Digna van Betzeler, rekla je da i pored jakih indicija, ključne dokaze nije bilo moguće prikupiti i da je bez ruske saradnje  „istraga  dostigla svoj kraj".

"Sve mogućnosti su iscrpljene", rekla je Betzeler i dodala da će  Putin, kao šef države, imati imunitet od krivičnog gonjenja u Holandiji.

Tim je pustio snimak presretnutog telefonskog razgovora u kojem se predsednik može čuti kako razgovara o sukobu u istočnoj Ukrajini.

 „Jesmo li razočarani? Ne, jer mislimo da smo stigli dalje nego što smo ikada pomislili u 2014," rekao je Endi Krag iz holandske policije. "Da li bismo želeli da idemo dalje? Naravno, da."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet