Fokus

OHCHR pozvao međunarodnu zajednicu da hitno pošalje snage na Haiti

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

21:59

OHCHR pozvao međunarodnu zajednicu da hitno pošalje snage na Haiti
Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) Folker Tirk pozvao je danas međunarodnu zajednicu da hitno razmotri slanje specijalizovanih snaga za podršku Haitiju koji je suočen sa velikim siromaštvom i nasiljem bandi. 

Policiji Haitija je potrebna hitna međunarodna podrška da ojača svoj kapacitet i odgovori na bezbednosnu situaciju na način koji je u skladu sa njenim obavezama u zaštiti ljudskih prava, rekao je Tirk posle posete Haitiju. 

Tirk je ukazao da stanovništvo Haitija terorišu kriminalne grupe, a da država ne može da zaustavi nasilje.

Haićanske bande su proširile svoju teritoriju od ubistva predsednika Žovanela Moiza 2021. godine, a trenutno veći deo zemlje kontrolišu bande. 

Vlada Haitija zatražila je u oktobru od UN da pošalju specijalizovane naoružane jedinice za pomoć u borbi protiv naoružanih bandi koje su blokirale terminal za gorivo. 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je ubrzo nakon toga predložio da jedna ili nekoliko zemalja pošalju takve snage u pomoć policiji Haitija da bi otklonila pretnju koju predstavljaju bande. 

Haićanska policija preuzela je početkom novembra kontrolu nad terminalom za gorivo Varo koji su od septembra blokirale naoružane bande.

Grupa bandi, poznata kao G9 blokirala je ulazak u Varo terminal za gorivo u septembru zbog čega je na Haitiju vladala nestašica benzina i dizela, a UN su razmatrale da pošalju snage da ponovo otvore taj objekat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet