Fokus

Čuda posle zemljotresa: Kako je dečak star deset dana sa majkom preživeo više od 90 sati pod ruševinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

13/02/2023

-

14:10

Čuda posle zemljotresa: Kako je dečak star deset dana sa majkom preživeo više od 90 sati pod ruševinama
Spašena beba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je nedelju dana otkako je razoran zemljotres pogodio Tursku i Siriju, a u kojem je stradalo više od 30.000 ljudi. Katastrofalni prizori obilaze planetu, ali se u moru užasa dogodilo i poneko čudo. Jedno od njih je priča o malom Jagizu, dečaku starom tek nešto više od deset dana koji je sa majkom živ izvučen iz ruševina.

Kada je Nekla Kamuz 27. januara rodila svog drugog sina dala mu je ime Jagiz, što znači "hrabar". Samo deset dana kasnije, u 04:17 po lokalnom vremenu, Nekla je bila budna i hranila dečaka u njihovoj kući u južnoj turskoj provinciji Hataj. Nekoliko trenutaka kasnije, oboje su bili zatrpani pod ruševinama.

Nekla i njena porodica živeli su na drugom spratu moderne petospratnice u gradu Samandagu. Bila je to "lepa zgrada", kaže ona, i tamo se osećala sigurno. 

Tog jutra, međutim, nije znala da će to područje da bude razoreno zemljotresom, a da će zgrade da budu oštećene i uništene na svakom koraku. 

"Kada je počeo zemljotres htela sam da odem do svog muža koji je bio u drugoj sobi, a on je želeo da uradi istu stvar. Ali dok je pokušao da dođe kod mene sa našim drugim sinom, ormar je pao na njih i nisu mogli da se pomere. Kako je zemljotres postao jači, zid je pao, prostorija se tresla, a zgrada je menjala položaj. Kada je stao, nisam shvatila da sam pala sprat niže. Dozivala sam njihova imena, ali odgovora nije bilo", ispričala je ona.

Ova 33-godišnjakinja se našla kako leži sa bebom na grudima. Srušen garderober pored nje spasio im je živote sprečivši da ih zgnječi velika betonska ploča. U ovoj poziciji ostali su skoro četiri dana.

Život pod ruševinama

Ležeći u pidžami ispod ruševina, Nekla nije videla ništa osim mrklog mraka. Morala je da se osloni na svoja druga čula da bi shvatila šta se dešava, piše BBC. Na njeno olakšanje, odmah je mogla da primeti da Jagiz i dalje diše. U daljini je mogla da čuje glasove. Pokušala je da pozove u pomoć i lupi po ormaru.

"Ima li koga? Da li me neko čuje?", pozvala je.

Kada to nije uspelo, pokupila je komadiće ruševina koji su pali pored nje. Udarila ih je o ormar nadajući se da će biti glasnije. Ipak, niko nije odgovorio. Nekla je shvatila da postoji mogućnost da niko neće doći.

"Bila sam prestravljena", rekla je ona.

profimedia

 

U mraku ispod ruševina Nekla je izgubila svaki osećaj za vreme. 

"Planirate mnogo stvari kada dobijete novu bebu, a onda... odjednom ste pod ruševinama", rekla je ona.

Ipak, znala je da mora da se brine o Jagizu i mogla je da ga doji u skučenom prostoru. Nije bilo izvora vode ili hrane do kojih je mogla sama da dođe. U očaju, bezupešno je pokušala da popije svoje majčino mleko. 

Posle više od 90 sati pod zemljom, Nekla je čula zvuk laveža pasa. Lavež su pratili i drugi glasovi.

"Jesi li dobro? Kucni jednom za da. U kom stanu živite?", povikao je jedan. Bila je pronađena.

U bolnici je saznala da su njen suprug Irfan i njihob trogodišnji sin Jigit takođe spaseni, ali su prebačeni u bolnicu jer su imali ozbiljne fizičke povrede nogu i stopala. Nekla i beba nisu zadobili fizičke povrede, ali su zadržani u bolnici 24 sata na posmatranju.

Spaseni posle nedelju dana

Neklina i Jagizova priča nije jedina, pa tako i nedelju dana od potresa iz Turske i Sirije stižu vesti o neverovatnim spasavanjima. U turskoj provinciji Hataj iz ruševina je spasena žena, 175 sati nakon što je Tursku i Siriju pogodio razorni zemljotres. Naide Umaj spasio je tim u kojem su bili istanbulski vatrogasci i turski rudari, koji pomažu u potrazi i spasavanju, prenosi CNN.

Otac i ćerka, jedna beba i desetogodišnja devojčica spaseni su u nedelju iz ruševina zgrade u turskom regionu Hataju, skoro nedelju dana posle razornog zemljotresa. Na snimku koji su objavili tuski mediji vidi se kako spasioci u južnoj provinciji Hataj izvlače iz ruševina 10-godišnju devojčicu i živu je odnose na nosilima, prenosi Rojters. Devojčica koja se zove Kudi provela je zarobljena pod ruševinama 147 sati.

Spasioci su iz ruševina u centralnom Hataju uspeli da izvuku i petogodišnju Emiru i njenog oca, kao i jednu bebu. Na video snimku koje je danas objavilo Minitarstvo zdravlja Turske vidi se kako spasioci razgovaraju sa Emirom i njenim ocem dok su još bili zarobljeni pod ruševinama.

"Čudo" rođeno u Siriji

Novorođena beba spasena je iz ruševina svog doma na severu Sirije, nakon snažnog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio tu zemlju. Pupčana vrpca novorođene devojčice i dalje je bila vezana za majku u trenutku kada je pronađena, rekao je bebin rođak Halil al-Suvadi.

"Čuli smo glas dok smo kopali. Očistili smo prašinu i pronašli bebu sa pupčanom vrpcom koju smo presekli i moj rođak ju je odveo u bolnicu", dodao je.

Prema njegovim rečima, beba je jedina preživela od svoje uže porodice. Živeli su u petoospratnoj zgradi koja je sravnjena sa zemljotresom, naveo je Suvadi, dodajući da je majka devojčice verovatno umrla nakon porođaja. Devojčica je dobila ime Aja, što na arapskom znači čudo, a hiljade ljudi potom se ponudilo da je usvoji. O njoj će, međutim, brinuti njen ujak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet