Fokus

Uragan Elsa oslabio, na Floridu stigao kao tropska oluja

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2021

-

10:28

Uragan Elsa oslabio, na Floridu stigao kao tropska oluja
Uragan Elsa oslabio, na Floridu stigao kao tropska oluja - Copyright Tanjug/Rob O'Neal/The Key West Citizen via AP

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Elsa oslabio je na nivo tropske oluje, dok je pretio obalama severozapadne Floride, nakon što je regionom Tampa protutnjao uz olujni vetar i jaku kišu.


Najači udari vetra iznosili su 115 km/h jutros dok je središte uragana bilo u Meksičkom zalivu oko 95 kilometara jugozapadno od Tampe, a Elsa se kretala prema severu brzinom od 22 km/h, prema američkom Nacionalnom centru za uragane.

Guverner Floride Ron Desantis pozvao je ranije stanovništvo da upozorenja shvati ozbiljno i da ne putuje bez preke potrebe, a saopštio je da se predviđa da ciklon danas stigne do obale, gde su na snazi vanredne mere za najveći deo tog područja, prenosi AP.

Nije bilo izveštaja o šteti ili povređivanju u području zaliva Tampa, koje je izloženo jakim olujnim udarima koji su od jutros maksimalno iznosili i do 120 km / h.

Škole i javne ustanove u tom području su zatvorene, a u utorak je većina javnih događaja odložena, kako se Elsa približavala, dok je međunarodni aerodrom Tampa obustavio rad.

Prognostičari očekuju da će Elsa proći po unutrašnjosti severne Floride kao tropska oluja sa jakim kišama i vetrom, a zatim krenuti prema Džordžiji, Severnoj i Južnoj Karolini i Virdžiniji pre nego što se zaputi Atlantskim okeanom gde se očekuje do petka.

Kubanski zvaničnici evakuisali su ranije 180.000 ljudi zbog mogućnosti jakih poplava koje su već pogodile nekoliko karipskih ostrva, usmrtivši najmanje tri osobe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet