Fokus

Na Haitiju opsadno stanje: Zatvorene granice i vojska na ulicama, nakon ubistva predsednika produbljena kriza

Komentari

Autor: CNN, Washington post, Euronews Srbija

07/07/2021

-

17:44

Na Haitiju opsadno stanje: Zatvorene granice i vojska na ulicama, nakon ubistva predsednika produbljena kriza
Na Haitiju opsadno stanje: Zatvorene granice i vojska na ulicama, nakon ubistva predsednika produbljena kriza - Copyright Tanjug/ AP Photo/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Na Haitiju je proglašeno opsadno stanje, nakon što je predsednik te zemlje Žovenel Moiz ubijen u noći između utorka i srede u svom domu. Supruga predsednika Martine Moiz trenutno se nalazi u kritičnom stanju.

Vlasti su zatvorile aerodrom u Port o Prensu, nekoliko sati pošto su za sada neidentifikovani napadači ubili predsednika.

Vršilac dužnosti premijera Haitija Klod Žozef rekao da ne želi da nacija "upadne u haos" nakon ubistva predsednika, prenosi CNN.

On je dodao da je odluka o proglašenju opsadnog stanja doneta na vanrednom sastanku saveta ministara.

Prema zakonu Haitija, postoje tri nivoa vanrednog stanja - vanredno stanje je najniži nivo, sledi opsadno stanje, a najviši nivo je "ratno stanje".

Opsadno stanje znači da su sve granice zatvorene, kao i da se privremeno uvodi vojno stanje, a vojska Haitija i Nacionalna policija Haitija imaju ovlašćenja za sprovođenje zakona.

Tanjug/ AP Photo/Joseph Odelyn

 

 

Premijer Haitija Klod Žozef za napad je optužio "strance", koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat posle ponoći i upala u predsednikovu rezidenciju.

U napadu je ranjena i predsednikova supruga, koja se trenutno nalazi u kritičnom stanju.

Ubistvo predsednika desilo se u jeku nasilja na ulicama glavnog grada, prilikom kojeg je prethodnih meseci dolazilo i do ubistava građana.

Najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere, kako piše Vašington post, decenijama se bori protiv svoje istorije diktatorskih režima.

Politička kriza u Haitiju je dodatno produbljena jer se ne zna ko će, niti kad, naslediti predsednka Moiza.

Sudija Žan Vilner Morin, predsednik Nacionalne asocijacije sudija Haitija rekao je za CNN da u ovom trenutku nije jasno ko će doći na funkciju predsednika.

U normalnim okolnostima, predsednik Vrhovnog suda Haitija bio bi prvi na redu za vršenje dužnosti predsednika, ali je on nedavno  preminuo od koronavirusa.

Da bi premijer Džozef formalno mogao da stupi na dužnost predsednika, potrebna mu je podrška parlamenta, objasnio je Morin.

Međutim, problem je što, parlament praktično ne postoji, usled odlaganja parlamentarnih izbora, prenosi CNN.

Kontroverzni Žovenel Moiz

Ubijeni predsednik Haitija Žovenel Moiz imao je 53 godine. Bivši je izvoznik banana, a dug period svog mandata proveo je vodeći politički rat sa pripadnicima opozicije. Zbog svog prethodnog zanimanja, tokom kampanje je dobio nadimak "Banana men".

Tanjug AP/Dieu Nalio Chery

 

Zbog svih političkih previranja, Moiz se može smatrati kontroverznim predsednikom, počevši od njegovog stupanja na dužnost.

Naime, upitno je samo trajanje njegovog mandata. Predsednički izbori su održani 2015. godine, a poslednji krug je dva puta odlagan zbog tvrdnji o narušenoj bezbednosti.

Inauguracija predsednika je tako odložena za dve godine, a održana je 7. februara 2017.

Upravo zbog toga, mnogi u zemlji su osporavali  njegovo pravo da i dalje bude bude predsednik.

Iako Sjedinjene Američke Države (SAD), kao i Ujedinjene nacije podržavaju činjenicu da je ovo njegova peta godina mandata, kritičari se pozivaju na ustavnu odredbu prema kojoj mandat kreće onda kada je predsednik izabran, a ne od datuma kada je zvanično stupio na dužnost, što je u ovom slučaju bio 7. februar 2017 godine.

Tokom mandata Moiz nije uspeo da raspiše izbore ni na lokalnom i na nacionalnom nivou, ostavljajući prazna mesta u vladajućoj strukturi zemlje.

Ustavni referendum trebalo je da se održi junu, ali je zbog epidemije koronavirusa, odložen za septembar. Za tada je predviđeno i održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Izborno veće zemlje saopštilo je da će ta zemlja primeniti zdravstvene mere za suzbijanje širenja koronavirusa kako bi građani mogli bezbedno da izađu na glasanje.

EPA/Orlando Barria

 

Lokalni izbori su izbornim kalendarom predviđeni za 16. januar 2022. godine.

Ambasada SAD u Haitiju izdala upozorenje zbog ugrožene bezbednosti nakon vesti o atentatu na predsednika, a o tome je obavešten i predsednik SAD Džozef Bajden.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki rekla je da je čin ubistva predsednika "tragedija". "To je stravičan zločin", rekao je Psaki za CNN.

"Spremni smo da pružimo bilo kakvu pomoć koja je potrebna, stojimo uz narod Haitija i važno je da ljudi to znaju", poručila je.

Dodala je da Bela kuća procenjuje situaciju i prikuplja informacije o dešavanjima.

Dominikanska Republika je u sredu ujutru zatvorila granične prelaze sa Haitijem.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke pozvao je Organizaciju američkih država na "hitnu reakciju" kako bi se zaštitio demokratski poredak.

Ostali lideri izrazili su saučešće, uključujući i britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je ubistvo nazvao "gnusnim činom", kao i španskog premijera Pedra Sančesa koji je pozvao na jedinstvo političkih snaga da "pronađu izlaz" iz ozbiljne krize.

Ambasador Haitija: Ubice rekle da su agenti DEA, ne verujem

Naoružani napadači koji su ubili predsednika Haitija Žovnela Moiza rekli su za sebe da su agenti američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), rekao je danas ambasador Haitija u SAD.

Ambasador Bohit Edmond rekao je to za agenciju Rojters, dodajući da on ne veruje u to i da nema šanse da je reč o agentima DEA.

Edmond je to izjavio u intervjuu za britansku agenciju nekoliko sati nakon što su nepoznati napadači ubili Moiza, a njegovu suprugu ranili u njegovoj privatnoj rezidenciji. Ambasador Haitija je takođe kazao da je njegovoj zemlji potrebna bezbednosna pomoć SAD, kao i da su mu američki zvaničnici rekli da procenjuju taj zahtev.

Komentari (0)

Svet