Fokus

Tramp podneo tužbe protiv Fejsbuka, Tvitera i Gugla

Komentari

Autor: Politico, Njujork post

07/07/2021

-

18:40

Tramp podneo tužbe protiv Fejsbuka, Tvitera i Gugla
Tramp podneo tužbe protiv Fejsbuka, Tvitera i Gugla - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je u sredu da je podneo kolektivne tužbe protiv Fejsbuka, Tvitera i Gugla nakon što je u januaru bio uklonjen sa njihovih platformi.

Tramp je optužio velike tehnološke kompanije da su selektivnom cenzurom podataka kršile prava Amerikanaca na Prvi amandman, a tužbe je podneo i protiv izvršnih direktora kompanija Marka Zakerberga, Džeka Dorsija i Sundar Pichai.

"Tražimo od okružnog suda da naredi momentalno zaustavljanje sramotne cenzure američkog naroda. Zahtevamo kraj blokada, crnih lista, proterivanje i ukidanja sa društvenih mreža. Naš slučaj će dokazati da je ova cenzura nezakonita, neustavna i potpuno neamerička", rekao je Tramp novinarima u svom golf klubu u Bedminsteru. 

On je dodao da će ovim tužbama tražiti odštetu i restituciju.

 


Trampu je trajno zabranjeno korišćenje Tvitera, a suspendovan je na neodređeno vreme sa Fejsbuka i Instagrama kao odgovor na objave koje je postavio u vezi napada na američki Kapitol 6. januara, koje su predvodile njegove pristalice, preneo je Politiko.

Tramp je uporno tvrdio da je njegov poraz na izborima rezultat masovne prevare i lažiranja.


Ovu njegovu tvrdnju odbacilo je više sudova, kao i zvaničnici izbornih komisija i članovi njegove vlastite administracije.

Tramp i njegovi tvitovi

Bivši predsednik SAD bio je strastveni korisnik društvenih mreža koje je koristio kako bi se direktno obraćao pratiocima.

Otkako su ga zabranili na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Jutjubu, bivši predsednik se ne oglašava kao ranije, iako je preko vebsajta u komunikaciji sa pristalicama od januara.

Tramp je bio veoma aktivan tviteraš, tvitovao je često tokom dana, nekad i tokom noći o različitim temama - od izbora 2020. godine do koronavirusa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet