Tehnologija

Tim Donalda Trampa pokrenuo novu društvenu mrežu, veruje se da ih je u početku finansirao odbegli kineski milijarder

Komentari

Autor: Jovan Đurić

03/07/2021

-

20:29

Tim Donalda Trampa pokrenuo novu društvenu mrežu, veruje se da ih je u početku finansirao odbegli kineski milijarder
Tim Donalda Trampa pokrenuo novu društvenu mrežu, veruje se da ih je u početku finansirao odbegli kineski milijarder - Copyright play.google.com

veličina teksta

Aa Aa

Tim bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa bez velike pompe je pokrenuo novu društvenu mrežu, koja se zove Gettr (kraći oblik od "Get together" - "Okupimo se").

Kako stoji u opisu Gettr aplikacije na Gugl Plej prodavnici, u pitanju je "društvena mreža osnovana na principima slobode govora i nezavisnosti mišljenja".

Takođe, navodi se i da je napravljena radi "borbe protiv 'kensel kulture' i političke cenzure", a u nekim ranijim reklamama su rekli kako je njihova misija "sprečavanje monopola na društvenim mrežama i stvaranje istinskog tržišta ideja".

Za sada, aplikacija nudi mogućnosti objave video-snimka trajanja do tri minuta, dok tekstualne objave mogu da budu duge 777 karaktera.

Kako piše na Gugl Plej prodavnici, aplikacija je, za sada, preuzeta više od 100.000 puta.

Na čelu ove društvene mreže nalazi se bivši Trampov portparol, Džejson Miler, a još uvek se ne zna da li će se Tramp oglašavati ovim putem, odnosno da li će napraviti Gettr nalog.

Kineski milijarder kao "saveznik"

U intervjuu za portal "Dejli Bist", Miler je naveo da je u početku razvoja Gettr-a, novac u aplikaciju uložila porodična fondacija kineskog milijardera koji se zove Guo Vengui.

Dodao je i da Guo nije direktan investitor, niti da ima mesto u upravnom odboru. Međutim, nije želeo da otkrije imena svih koji su finansirali pravljenje Gettr aplikacije, već je samo rekao da je u pitanju "grupa inostranih investitora".

Poznati američki list "Vol strit džurnal" takođe se pozvao na ovu izjavu Milera, mada napominju da nisu uspeli nezavisno od nje da potvrde da je Guo finansirao Gettr, a Miler nije davao nikakve dalje komentare na ovu temu. 

Guo Vengui, inače, poznati je kritičar kineskih vlasti. Za njim je u Kini čak i raspisana poternica, a osumnjičen je za krivično delo korupcije.

Bivšem savetniku Trampa u Beloj kući, Stivu Benonu, platio je najmanje milion dolara za "usluge konsultacija" 2018. godine, pisao je "Aksios", a kada je Benon uhapšen prošle godine zbog optužbi za pranje novca, američka policija ga je našla na Guovoj jahti.

Od Benona su se tada izjavama distancirali i Donald Tramp i njegov sin, Donald Tramp Džunior. Ipak, u januaru 2021. Tramp ga je pomilovao, pa su sve optužbe protiv njega odbačene.

Na internet-stranici GNews, gde Guo objavljuje sve što želi da saopšti javnosti, pre nekoliko dana je objavio tekst i video kojima poziva ljude da sačuvaju svoje podatke sa Gettr-a, jer će uskoro biti obrisani.

U pitanju je bio prelazak iz jedne u drugu verziju aplikacije, pa je zato bilo neophodno da se ona "očisti", kako bi se nalozi ponovo napravili i aplikacija popravila.

Gettr/Printscreen

Logo Gettr aplikacije

Zabrane za Trampa 

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se Tramp okreće tzv. "alternativnim platformama", jeste to što mu je, nakon prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, zabranjen pristup gotovo svim tradicionalnim društvenim mrežama.

Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, objavio je nakon nereda u Kapitolu na ovoj društvenoj mreži da će Trampu biti zabranjeno korišćenje Instagrama i Fejsbuka. U početku je razlog bila "sabotaža Bajdenove inauguracije", kako je Zakerberg naveo, ali ova zabrana i dalje traje.

Tviter je takođe obrisao Trampov nalog zbog, kako su naveli, "rizika od daljeg podsticanja na nasilje". Kanal mu je suspendovao i Jutjub, iz istog razloga.

Kada je u pitanju TikTok, Tramp tamo i nema nalog, ali su zabranjeni svi video-snimci njegovih govora, kao i oni gde se bez dokaza tvrdi kako su izbori za predsednika SAD, koje je Tramp izgubio, bili "neregularni".

U moru platformi koje su zabranile Trampov nalog ili naloge povezane sa njim, tu su još i Diskord, Redit, Snepčet, Tvič i Pinterest.

Uglavnom, svi su navodili slične razloge - pozivanje na nasilje i govor mržnje, kao i širenje dezinformacija.

Žal za Tviterom

S obzirom na to da je Tramp imao najveći broj pratilaca na Tviteru, možda i nije čudno to što Gettr izgleda upravo kao društvena mreža Džeka Dorsija.

U prilog ovome govori i činjenica da, kada registrujete nalog na Gettr-u, ukoliko imate isto korisničko ime i na Tviteru, možete da "uvezete" sve podatke.

I korisnički interfejs sličan je onome koji koristi Tviter - postoje "Trending" i "People" odeljci, a objave je moguće lajkovati i deliti sa drugima isto kao što se na Tviteru "fejvuju" ili "retvituju".

Prethodni Trampov pokušaj da se obrati javnosti putem interneta,završio se veoma neslavno.

Naime, početkom juna je, posle samo mesec dana rada, ugašen blog pod nazivom "From the Desk of Donald Trump", na kom je bivši predsednik SAD delio svoja saopštenja.

"Bio je to samo test za mnogo veće stvari koje pokušavamo da napravimo", naveo je Džejson Miler kao razlog za gašenje internet-stranice.

Verovatno je pod "većim stvarima" mislio upravo na Gettr.

Komentari (0)

Magazin