Fokus

Izraelski predsednik: Kompromis oko reforme pravosuđa sve bliži

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

20:44

Izraelski predsednik: Kompromis oko reforme pravosuđa sve bliži
Izraelski predsednik: Kompromis oko reforme pravosuđa sve bliži - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je danas da je kompromis oko vladinog plana za reformu pravosuđa neizbežan, čak i u slučaju eskalacije protesta, ističući da su strane bliže nego ikad mogućnosti sporazumnog okvira.

Lokalni mediji preneli su pismo 10 bivših šefova vazduhoplovnih snaga premijeru Benjaminu Netanijahuu u kojem upozoravaju na ozbiljnu i opipljivu pretnju koju predstavlja plan reforme pravosuđa, dan nakon što su rezervisti rekli da se neće pojaviti na obuci u znak protesta, preneo je Rojters.

Netanijahu je danas kritikovao pomenute pretnje vojne službe, za koje je rekao da ugrožavaju postojanje Izraela.

"Na bojnom polju vojnici su stajali ujedinjeni tokom svih izraelskih ratova, bez obzira na borbe i nesuglasice među nama", rekao je on, govoreći iz baze granične policije u naselju Bejt Horon na okupiranoj Zapadnoj obali.

Premijer je rekao da ima mesta za proteste, nesuglasice i iznošenje mišljenja, ali da nema mesta za odbijanje. Iako je funkcija predsednika ceremonijalna, Hercog je sazvao 100 šefova vlasti na hitan sastanak kako bi se došlo do rešenja.

"Bliži smo nego ikad mogućnosti dogovorenog okvira, a o većini toga postoje dogovori iza kulisa", rekao je Hercog, ne iznoseći detalje.

Hercogovi komentari naglo su podigli finansijska tržišta, iako nije bilo neposrednih znakova dogovora između vlade i opozicije, navodi Rojters. On je rekao da će sada zavisiti od lidera vladajuće koalicije i opozicije da "stave zemlju i građane iznad svega" i to sprovedu, dodajući da će njegov doprineti smirivanju obe strane.

Lideri opozicije Jair Lapid i Beni Ganc izdali su zajedničko saopštenje kao odgovor, pohvaljujući predsednikove napore da postigne kompromis, ali uz zahtev da Netanijahu zaustavi proces zakonskih reformi kako bi omogućio pošten i efikasan dijalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet