Fokus

Dve godine zatvora za Tajlanđanina: Crtež žute patke ocenjen kao ismevanje kralja

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

13:42

Dve godine zatvora za Tajlanđanina: Crtež žute patke ocenjen kao ismevanje kralja
Dve godine zatvora za Tajlanđanina: Crtež žute patke ocenjen kao ismevanje kralja - Copyright Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit, File

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnik Tajlanda osuđen je na dve godine zatvora, jer je prodavao kalendare sa satiričnim crtežima žute patke, što je sud ocenio kao ismevanje kralja Mahe Vačiralongkorna, saopštila je danas grupa za pravnu pomoć Advokati za ljudska prava.

Krivični sud u Bangkoku presudio je da žute patke u različitim pozama, koje su se nalazile na kalendaru za 2021. godinu, liče na kralja i ismevaju ga, čime se "narušava njegova reputacija", stoji u saopštenju.

Prema navodima suda, šest ilustracija na kalendaru predstavljaju ruganje kralju. Žute gumene patke su u jednom trenutku bile šaljivi simbol tajlandskog pro-demokratskog pokreta, koji je predvodio proteste u toj zemlji, podseća AP.

Naratorn Čotmankongsin osuđen je na osnovu tajlandskog Zakona o uvredi veličanstva, kojim je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora za svakoga ko kleveta, vređa ili preti kralju, kraljici, nasledniku ili regentu.  

U saopštenju se navodi da optuženiku (26), čiji je nadimak Ton Mai, kazna smanjena jer je sarađivao sa sudom.

Zakon o uvredi veličanstva dugo je na meti kritika zbog strogih odredbi koje omogućavaju svakome da podnese žalbu, što doprinosi njegovoj upotrebi u političke svrhe. Poslednjih godina taj zakon je postao fokus pro-demokratskih aktivista, koji su tražili da se izmeni ili ukine.

Prema podacima Advokata za ljudska prava, na osnovu tog zakona od novembra 2020. godine optužene su najmanje 233 osobe. Dve mlade aktivistkinje koje traže ukidanje zakona i ostale pravosudne reforme, navodno se nalaze u kritičnom stanju nakon što su štrajkovale glađu više od šest nedelja.

Komentari (0)

Svet