Fokus

I SZO nije imuna na rasizam: Smenjen dr Takeši Kasai zbog rasističkih uvreda i neetičkog ponašanja

Komentari

Autor: AP

08/03/2023

-

22:56

I SZO nije imuna na rasizam: Smenjen dr Takeši Kasai zbog rasističkih uvreda i neetičkog ponašanja
Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija otpustila je svog najvišeg zvaničnika u zapadnom Pacifiku nakon što je Asošiejted pres prošle godine izvestio da ga je desetine članova osoblja optužilo za rasističko, uvredljivo i neetičko ponašanje koje je možda kompromitovalo odgovor zdravstvene agencije UN na pandemiju koronavirusa.

U mejlu poslatom zaposlenima u sredu, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da je imenovanje dr Takešija Kasaija „raskinuto“ nakon što je interna istraga rezultirala „nalazama o nedoličnom ponašanju“. 

Tedros nije pomenuo Kasaija po imenu, pominjajući samo njegovu titulu regionalnog direktora u zapadnom Pacifiku. To je prvi put u istoriji SZO da je smenjen regionalni direktor.

„Ovo je bio čin bez presedana i izazov za sve nas“, napisao je Tedros.

On je rekao da će proces imenovanja novog regionalnog direktora za zapadni Pacifik početi sledećeg meseca, a izbori će biti održani u oktobru.

Sažetak interne istrage SZO predstavljen na sastanku izvršnog odbora agencije ove nedelje u Ženevi otkrio je da je Kasai redovno uznemiravao radnike u Aziji, uključujući angažovanje u „agresivnoj komunikaciji, javnom poniženju i davanju rasnih komentara“. 

Viši direktori SZO rekli su najvišem upravnom telu organizacije da je Kasai stvorio „toksičnu atmosferu“, da se članovi osoblja plaše odmazde ako progovore protiv njega i da postoji „nedostatak poverenja“ u SZO. 

Kasaijevo smenjivanje usledilo je nakon istrage AP objavljene u januaru 2022. koja je otkrila da je više od 30 neidentifikovanih zaposlenih SZO poslalo pisanu žalbu na direktora višim čelnicima SZO i članovima izvršnog odbora organizacije. 

Dokumenti i snimci, tvrdi AP, pokazuju da je Kasai davao rasističke primedbe svom osoblju i za porast inficiranih koronom u nekim pacifičkim zemljama okrivio njihov „nedostatak kapaciteta zbog njihove inferiorne kulture, rase i socioekonomskog nivoa“.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet