Fokus

Bajden odobrio kontroverzni plan za bušenje nafte u delovima Aljaske

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

16:49

Bajden odobrio kontroverzni plan za bušenje nafte u delovima Aljaske
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je danas kontroverzni projekat bušenja nafte na Aljasci nazvan Vilou čemu se protive ekološki aktivisti i neke zajednice starosedelaca na Aljasci upozoravajući na klimatske promene, ugroženost životinjskog sveta i moguće nestašice hrane.

Projekat Vilou multinacionalne kompanije Konoko Filips, koji uključuje višedecenijsko bušenje nafte i gasa na tri lokacije u vlasništvu američke vlade ukupne površine 23 miliona hektara na teritoriji poznatoj kao Nacionalne rezerve nafte - Aljaska, biće jedan od najvećih te vrste na tlu SAD, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Procenjuje se da će se na ovom nalazištu proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u periodu od 30 godina.

Projekat Vilou bi mogao da stvori jednu od najvećih "ugljeničnih bombi" na tlu SAD i potencijalno oslobodi dvostruko više štetnih gasova od svih projekata obnovljive energije na javnim površinama u SAD do 2030. godine.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je naveo u nedelju da oblast u kojoj je predviđena ekploatacija nafte i gasa obuhvata jezero Tešekpuk, visoravan Utukok, reku Kolvil, lagunu Kasegaluk i posebne oblasti zaliva Pird, prenosi je ranije AP.
 

Preporuka za vas

Poništena Trampova odluka, Bajden suspendovao istraživanja nafte i gasa u rezervatu na Aljasci

Komentari (0)

Svet