Fokus

U Tajlandu izgubljen cilindar sa radioaktivnim sadržajem

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

10:55

U Tajlandu izgubljen cilindar sa radioaktivnim sadržajem
U Tajlandu izgubljen cilindar sa radioaktivnim sadržajem - Copyright Tanjug/The Prachinburi Provincial Public Relations Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Tajlandu tragaju za metalnim cilindrom sa opasnim radioaktivnim sadržajem, koji je ove nedelje nestao iz elektrane, i upozorile su stanovništvo na ozbiljne zdravstvene rizike ako naiđu na njega.

Incident dolazi samo dva meseca nakon što je Australija bila primorana da pokrene sličnu potragu za sićušnom radioaktivnom kapsulom izgubljenom u tranzitu iz rudnika, koja je na kraju pronađena pored auto-puta, prenosi CNN.

Ali dok je australijska kapsula izgubljena u udaljenoj pustinji, stotinama kilometara od najbližeg većeg grada, tajlandski kanister je nestao u mnogo naseljenijem području, navodi američka televizija.

Cilindar dužine 30 centimetara i širine 13 centimetara je prijavljen kao nestao tokom redovnih provera 10. marta, u termoelektrani na ugalj u Pračin Buriju, provinciji u centralnom delu Tajlanda, istočno od glavnog grada Bangkoka.

Korišćen za merenje pepela, cilindar je bio deo silosa i sadrži cezijum-137, visoko radioaktivnu supstancu za koju naučnici kažu da je potencijalno smrtonosna.

Timovi za pretragu i dronovi angažovani su u potrazi za cilindrom koji nedostaje, navodi se u saopštenju vladinog regulatora za radioaktivna i nuklearna istraživanja u Tajlandu.

U potragu je uključena i tajlandska policija, koja veruje da je cilindar nestao u februaru, ali da je kompanija "Nacionalna elektrana 5" zvanično prijavila da ga je izgubila u petak.

"Nije poznato još da li je predmet ukraden i prodat postrojenjima za reciklažu ili zagubljen na drugom mestu", navodi se u saopštenju policije.

Stručnjaci upozoravaju da cezijum-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt sa njim: opekotine kože zbog bliskog izlaganja, trovanje radijacijom i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvesno izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Cezijum-137 ima vreme poluraspada od oko 30 godina, što znači da bi mogao predstavljati rizik za populaciju decenijama koje dolaze, ako se ne pronađe.

Pokrajina Pračin Buri, gde se incident dogodio, ima skoro pola miliona stanovnika i u njoj se nalaze neki od najpoznatijih nacionalnih parkova Tajlanda, uključujući čuveni Nacionalni park Khao Iai koji je popularan i kod lokalnih i međunarodnih turista.

Ovo nije prvi put da se ovakav incident dešava u Tajlandu.

Prema izveštaju Istražne službe Kongresa, 2000. godine, kanistere koji sadrže još jedan radioaktivni izotop, kobalt-60, kupila su dva sakupljača otpada, koji su ga odneli na smetlište gde je isečen.

Neki radnici su zadobili povrede nalik na opekotine, a na kraju su tri osobe umrle, a još sedam je povređeno od zračenja, navodi se u izveštaju.

Skoro 2.000 drugih osoba koje su živele u blizini bilo je izloženo zračenju.

Vlasti su saopštile da je  kanister koji trenutno nedostaje daleko manje radioaktivan od incidenta iz 2000. godine.
 

Komentari (0)

Svet