Fokus

Gutereš na samitu EU traži pomoć za rešenje problema gladi i siromaštva: Dramatična situacija zahteva dramatičnu akciju

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

23/03/2023

-

12:03

Gutereš na samitu EU traži pomoć za rešenje problema gladi i siromaštva: Dramatična situacija zahteva dramatičnu akciju
Samit EU - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je danas u Briselu, gde se sastaje sa 27 lidera Evropske unije na njihovom samitu. 

Njegova poruka liderima EU je da mora da se odgovori na ogroman izazov rastućeg siromaštva i gladi u svetu.

"Moja poseta se održava u krucijalnom momentu, kada imamo pravu oluju u mnogim zemljama u razvoju sa kombinacijom faktora koji vode u dramatične situacije. Ima sve više gladi, siromaštva, manje obrazovanja, manje zdravstenih usluga u mnogim delovima sveta. A naš finansijski sistem ne daje odgovor na probleme. To je ogroman izazov i računamo na EU da odgovori na transformacije koje su neophodne”, poručio je Gutereš dolazeći na samit zajedno sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom.

Generalni sekretar UN je naveo da najnoviji klimatski izveštaj eskperata “pokazuje dramatičnu situaciju”, i da je  kao odgovor “potrebna dramatična akcija”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, poručio je na otvaranju samita EU da EU i UN imaju mnogo zajedničkog, da veruje u saradnju i da ovom prilikom želi da se pozabavi nekim od izazova sa kojima se svet sada suočava.

"Imamo savršenu oluju u mnogo zemalja u razvoju"

Mišel je objasnio kako EU podržava Povelju Ujedinjenih nacija i pozdravio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša koji je takođe prisutan na samitu.

"Želimo zajednički da se pozabavimo pitanjima klimatskih promena i pozdravljamo ličnu posvećenost Gutereša, možete računati na pomoć EU da napravimo novo 'oruđe za razvoj' ", rekao je Mišel.

On je dodao da će, između ostalog, razgovarati i o ratu u Ukrajini, za koji kaže da je doneo mnogo patnje narodu u Ukrajini, neizvesnost u svetu i u vezi sa crnomorskog ugovora o izvozu žita.

Gutereš je na početku rekao da njegov dolazak na samit pokazuje saradnju na visokom nivou između EU i UN. 

"Ovo je krucijalni momenat, imamo 'savršenu oluju' u mnogo zemalja u razvoju, kombinaciju faktora koji dovode do dramatičnih situacija", rekao je Gutereš i dodao da je jasno da finansijski sistem ne služi svrsi da bi se izborio sa ovako velikim izazovima, jer danas, po njegovim rečima, ima više gladi i siromaštva.

Guterešev zahtev od EU lidera je da osigura da ruska i beloruska đubriva stignu u zemlje u razvoju, uprkos sankcijama protiv ove dve zemlje.

Međutim, ovome se protivi Litvanija koja smatra da bi olakšanje sankcija na belorusko đubrivo bilo spas za beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, beloruskog predsendika. 

Litvanija ima podršku Poljske, Estonije i Letonije koje se ubeđene da samo sankcije protiv Rusije i Belorusije mogu da prekinu rat u Ukrajini.

Beloruska kalijumska đubriva sankcionisana su 2021. godine, nakon što je režim predsednika Aleksandra Lukašenka primorao let Rajanera sa opozicionim novinarom da sleti u Minsk i pokrenuo obračun protiv njegovih protivnika koji se nastavlja do danas. 

Komentari (0)

Svet