Fokus

Razorni talas koronavirusa pogodio Indoneziju, nema dovoljno kiseonika za sve pacijente

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

10/07/2021

-

08:41

Razorni talas koronavirusa pogodio Indoneziju, nema dovoljno kiseonika za sve pacijente
Razorni talas koronavirusa pogodio Indoneziju, nema dovoljno kiseonika za sve pacijente - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indonezija se suočava sa nedostatkom kiseonika i respiratora za pacijente obolele od koronavirusa, a nije tako mnogo prošlo od kad je ova zemllja slala pomoć Indiji, upravo u vidu boca sa kiseonikom.

Razorni talas koronavirusa zahvatio je Indoneziju. U sredu je broj preminulih premašio 1.000, a u prethodna dva dana imali su oko 39.000 novozaraženih.

Prepune bolnice i napregnut zdravstveni sistem primorali su tamošnju vladu da zatraži pomoć od drugih zemalja, pre svega od Singapura i Kine.

Pošiljka sa više od 1.000 boca sa kiseonikom, respiratora i drugih zdravstvenih uređaja stigla je u petak iz Singapura, a potom još 1.000 respiratora iz Australije, rekao je Luhut Binsar Pandžaitan, vladin ministar zadužen za odgovor na pandemiju.

Pored tih donacija, Indonezija planira da od susednog Singapura kupi 36.000 tona kiseonika i 10.000 uređaja koji proizvode kiseonik, rekao je Panđžaitan.

AP photo

 

Rekao je i da je u kontaktu sa Kinom i drugim zemljama, a SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati takođe su ponudili pomoć.

"Prepoznajemo tešku situaciju u kojoj se Indonezija trenutno nalazi", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Jedan od potencijalnih razloga za nestašicu kiseonika može da bude i to što su ljudi "panično kupovali boce sa kiseonikom, iako im nisu bile potrebne", kako je rekla Jaja Mulana, zamenica gradonačenika grada Bandunga na Javi.

S obzirom na to da se kiseonik koristi u mnogim drugim industrijama, resorno ministarstvo je izdalo uredbu prema kojoj će se sve zalihe kiseonika slati u bolnice, te pozvalo industrijske lidere da "stanu uz svoju zemlju u teškim trenucima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet