Fokus

Većina Libana bez struje, stopirana i vakcinacija - ekonomska kriza se sve više produbljuje

Komentari

Autor: BBC

10/07/2021

-

09:14

Većina Libana bez struje, stopirana i vakcinacija - ekonomska kriza se sve više produbljuje
Većina Libana bez struje, stopirana i vakcinacija - ekonomska kriza se sve više produbljuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve glavne elektrane u Libanu koje obezbeđuju 40 odsto električne energije u zemlji su isključene, zbog čega je pala gotovo čitava mreža u zemlji koja je u teškoj ekonomskoj krizi, prenose mediji.

Kako prenosi BBC, elektrane Deir Amar i Zahrani, koje zajedno osiguravaju oko 40 odsto električne energije u Libanu ostale su bez goriva.

Produbljenje ekonomske krize rezultiralo je time da građani imaju struju tek dva sata dnevno. S druge strane, uvoz struje nije moguć zbog nedostatka deviza, pa građani zavise od privatnih generatora.

profimedia

 

 

Istovremeno, mnogi radnici u Libanu štrajkuju zbog nemogućnosti da rade svoj posao - na primer, apoteke koje zbog nedostatka sredstava ne mogu da uvoze lekove od stranih dobavljača. Zbog nedostatka deviza, i brodovi napunjeni gorivom odbijaju da ga istovare pre nego što novac u dolarima bude prebačen na račune njihovih vlasnika.

Novinar BBC-ja Sebastijan Ašer navodi da se neki delovi zemlje sada suočavaju i sa racionalizacijom vode. Crpne stranice napajaju se dizelom, a radnicima nedostaju osnovne potrepštine za rad.

profimedia

 

Inače, u proteklih 18 meseci Liban je upao u ozbiljnu ekonomsku krizu, a libanska funta propala je do rekordnih minimuma.

Stopirana i vakcinacija

Masovna vakcinacija planirana za vikend odložena je zbog nedostatka električne energije. Događaj planiran za subotu otkazan je zbog "tehničkih razloga povezanih sa internetom i nestankom struje u većini vakcinacionalnih centara", naveo je u saopštenju Izvršni komitet za vakcinaciju.

Inače, Liban doslovno maratonski vakciniše stanovništvo vikendom kako bi ubrzao vakcinaciju starije populacije. Više od 40.000 ljudi dobilo je vakcinu Fajzer/Biontek 12. i 13. juna, kada su oni stariji od 55 godina imali prednost.

Agencija je sada saopštila da je "maratonska" vakcinacija odložena za nedelju dana dok će svi vakcinalni centri početi sa uobičajenim radom u ponedeljak.

profimedia

 

Zbog nestašica i ekonomske krize, Liban se u velikoj meri oslanja na Svetsku zdravstvenu organizaciju koja isporučuje vakcine Fajzer/Biontek i Astrazeneka kroz Kovaks program namenjen siromašnijim zemljama.

Zemlja je takođe u martu dobila prvu serija ruskih vakcina Spunjik V, kao i vakcinu kineskog Sinofarma, čija je prva isporuka stigla u aprilu.

Do danas je tek 12 odsto libanske populacije vakcinisano sa obe doze.

 

Komentari (0)

Svet