Fokus

Šta je ostalo posle tornada u SAD: Scene iz Arkanzasa pokazuju razmere prirodne katastrofe (VIDEO)

Komentari

Autor: AP

02/04/2023

-

17:27

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

U tornadima koji su pogodili SAD napravljena je ogromna materijalna šteta i stradalo je najmanje 26 osoba. Stanovnici pogođenih područja vratili su se, nakon što je opasnost prošla, kako bi videli šta je ostalo od njihovih domova.

Najgore je prošao jug zemlje i područje koje se naziva srednji zapad, a iz Bele kuće poručeno je da će se obezbediti savezni resursi, uključujući i finansijsku pomoć, kako bi se podržala obnova pogođenih područja.

Guvernerka Arkanzasa, Sara Hakabi Sanders, već je proglasila vanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu, prenela je agencija AP.

U najmanje deset američkih država uništeni su objekti, poobarano drveće i napravljena velika šteta na ulicama.

U oluji u petak urušio se krov pozorišta tokom hevi metal koncerta u Belvideru u državi Ilinois, kada je jedna osoba poginula, dok je 28 povređeno, a u tornadu u Misisipiju prošle sedmice poginulo je 26 ljudi.

profimedia

 

Američki eksperti tvrde da su SAD zbog svog geografskog položaja na udaru najsnažnijih i najekstremnijih vremenskih prilika na planeti.

SAD zapljuskuju dva okeana i Meksički zaliv, imaju Stenovite planine, izbočena poluostrva poput Floride, na udaru su opozitnih olujnih formacija što je sve zajedno u kombinaciji idealno za formiranje najgorih vremenskih nepogoda, navodi se u izveštaju AP.

Prirodne okolnosti su samo deo priče, jer su ljudi dodatno pogoršali štošta, ukazuju američki stručnjaci i kažu kada se na sve pomenuto dodaju i klimatske promene.

"Očekuju nas ekstremniji vremenski događaji. Tornada, uragani, bujične poplave, suše, šumski požari, ledene oluje, snežne mećave, toplotni talasi, oluje sa grmljavinama, peščane oluje, monsuni, snažni cikloni i polarne mećave", upozorava šef Nacionalne uprave za okeane i atmosferu SAD Rik Spinrad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet